Oppositie wil opheldering over problemen bij Meerinzicht

ZEEWOLDE • Do 2 januari 2020 | 13:01 • Donderdag 2 januari 2020 | 13:01

Burgemeester en wethouders van Zeewolde moeten uitleg geven over problemen die bij het gemeentelijk samenwerkingsverband Meerinzicht zouden spelen. Dat vindt de oppositie in de Zeewolder gemeenteraad, die schriftelijke vragen heeft gesteld.

Meerinzicht is door de gemeenten Zeewolde, Harderwijk en Ermelo opgezet voor het uitvoeren van verschillende taken, waaronder het verstrekken van uitkeringen.

Volgens Zeewolde Liberaal, D66, PvdA/GroenLinks en BurgerBelang is vorige maand tijdens een raadsvergadering in Harderwijk een ontluisterend beeld geschetst over Meerinzicht. Zo zou de organisatie ten onrechte bijstandsuitkeringen hebben stopgezet. Ook zou er door Meerinzicht en voorloper Sociale Dienst Veluwerand in totaal 2,7 miljoen euro aan onterechte uitkeringen zijn verstrekt. Ruim 400.000 euro daarvan ging naar inwoners van Zeewolde. Deze hadden bijvoorbeeld al weer een baan gevonden, maar de wijziging was niet op tijd verwerkt.

Benadeelden in Harderwijk hebben inmiddels de Nationale Ombudsman gevraagd om het handelen van Meerinzicht te beoordelen.

De oppositie in Zeewolde wil van burgemeester en wethouder weten of zij op de hoogte waren van de vermeende problemen en waarom de gemeenteraad hierover niet actief is geïnformeerd. De partijen stellen vast dat dit in Ermelo en Harderwijk wel gebeurde.

De Zeewolder partijen zijn ook benieuwd wat het college al heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de situatie bij Meerinzicht verbetert.

De oppositie plaatst verder vraagtekens bij een plan voor terugvordering van de ten onrechte verstrekte uitkeringen. PvdA/GroenLinks, D66, BurgerBelang en Zeewolde Liberaal denken dat het terugvorderen van de onterechte uitkeringen, die soms al vijf jaar geleden zijn verstrekt, kwetsbare mensen in problemen zal brengen en de gemeente uiteindelijk meer zal kosten dan het op zal leveren. De terugvordering zou de gemeente sowieso 40.000 euro gaan kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel