Ook Almere tegen bouw biomassacentrale Diemen

ALMERE • Do 2 januari 2020 | 14:21 • Donderdag 2 januari 2020 | 14:21

Almere sluit zich aan bij de protesten tegen de bouw van een biomassacentrale in Diemen. Het is de bedoeling dat deze centrale energie gaat leveren aan 90.000 woningen in Almere en Amsterdam. De gemeenteraad wil energiebedrijf Vattenfall er toe bewegen af te zien van de bouw.

Raadsleden hebben grote twijfels over de duurzaamheid van de centrale. Het verbranden van houtkorrels zou voor vervuilende uitstoot zorgen. Volgens een meerderheid in de gemeenteraad worden de bezwaren tegen het stoken van houtkorrels oftewel houtpellets, inmiddels ook door de wetenschap ondersteund. Bovendien vinden ze dat de CO2-uitstoot van de biomassacentrale door houtstook wordt vergroot, in plaats van verminderd. Hierdoor ontstaat extra luchtvervuiling, wat het RIVM als een bedreiging van de volksgezondheid beschouwt, zeggen ze.

De bouw van de biomassacentrale stuit al langer op verzet van de gemeenten Gooise Meren, Diemen en Weesp. Bovendien zijn er al verschillende protesten van inwoners van die plaatsen geweest. Nu keert dus ook de gemeente Almere zich tegen de bouw van de omstreden energiecentrale.

Voortschrijdend inzicht
Het Almeerse verzet is opvallend, omdat de stad één van de grootste afnemers van warmte van de huidige elektriciteitscentrale in Diemen is. De SP nam het initiatief voor de oproep om te proberen de biomassacentrale tegen te houden. "Het is een statement die we willen maken. Het zijn onze kleinere buurgemeenten die vooral de dupe worden van deze centrale, terwijl wij de grote afnemers zijn", zegt David de Vreede van de SP.

Daar komt nog bij dat Vattenfall de vergunning voor de bouw al lang in de zak heeft. "We staan inderdaad met onze rug tegen de muur, maar we willen toch dat ons stadsbestuur het uitdrukkelijke verzoek aan Vattenfall doet om geen gebruik te maken van die vergunning", zegt Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. "We hopen op voortschrijdend inzicht en dat de bouw wordt stopgezet."

Vattenfall zet bouw door
De Zweedse directeur van Vattenfall heeft gezegd dat het bedrijf voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales meer gaat bouwen in Nederland, omdat hij wil wachten tot er meer consensus is. Maar toch zet het bedrijf de bouw van de biomassacentrale in Diemen wel door. Vattenfall heeft in december aan bezwaarmakende gemeenten laten weten dat de centrale er gewoon komt en dat het bedrijf haar plannen niet gaat herzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel