Eis: 10 jaar cel en TBS voor schietpartij in buurt basisschool

ALMERE • Wo 8 januari 2020 | 15:27 • Woensdag 8 januari 2020 | 15:27

Tegen een 20-jarige man uit Almere is 10 jaar cel en TBS geëist voor zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de buurt van basisschool de Hasselbraam in Almere Parkwijk in juli 2018. Daarbij raakte een man gewond aan zijn been. Omdat de school net uitging zorgde het incident voor veel onrust in de buurt. Volgens het Openbaar Ministerie is de man schuldig aan een poging tot moord met voorbedachte rade.

De Almeerder werd opgepakt omdat de schutter in een auto stapte die op zijn naam stond. Hij ontkent zelf geschoten te hebben en zegt dat hij zijn auto die dag had uitgeleend. Maar hij wil niet zeggen aan wie. Er zijn telefoongesprekken van zijn zus afgeluisterd, daarin zegt ze twee keer dat haar broer wel de schutter was.

Vertraging
De zaak tegen de man liep flink vertraging op omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Hij is vervolgens naar het Pieter Baan Centrum verplaatst, maar weigerde ook daar aan onderzoek mee te werken. Hij is wel geobserveerd door deskundigen.

Volgens het OM is er sprake van een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en mag de Almeerder niet zonder behandeling op straat komen na zijn celstraf. Bovendien is de man in het verleden al vaker veroordeeld, onder meer voor straatroof.

Geen bewijs
Het publiek in de zaal reageerde verontwaardigd op de eis van het Openbaar Ministerie. De verdediging van de man zegt dat getuigen heel verschillende en onlogische signalementen van de schutter hebben gegeven. Dat de auto van de man gebruikt is bij de schietpartij wil volgens zijn advocaat niet zeggen hij er ook was, laat staan dat hij de schutter was.

Ook de afgeluisterde gesprekken met de zus van de verdachte vindt de advocaat geen bewijs. De zus heeft later verklaard dat ze het had over wat ze hoorde in het geruchtencircuit. Op de hulzen die na de schietpartij zijn gevonden is het DNA van de Almeerder niet aangetroffen. De advocaat vindt daarom dat vrijspraak de enige juiste uitspraak in deze zaak.

'Schrikeis'
De verdediging noemt de eis van het Openbaar Ministerie zwaar overtrokken en spreekt van "een ware schrikeis". De advocaat zegt dat alles er op wijst dat het om een uit de hand gelopen drugsconflict, een ripdeal, gaat en er geen sprake was van voorbedachte rade. "Het was een gewone, niet zo dramatische schietpartij. Een celstraf van 10 jaar en TBS voor gewone criminaliteit is te fors."

De rechter doet op 22 januari uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel