Kamer wil opheldering over uitspraak minister

LELYSTAD • Do 9 januari 2020 | 15:58 • Donderdag 9 januari 2020 | 15:58

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over haar uitspraak dat de komst van 'nieuwkomers' op Lelystad Airport vanaf het begin af aan duidelijk is geweest. Volgens vijf partijen in de Kamer is die uitspraak in strijd met wat de minister eerder heeft gezegd over welke luchtvaartmaatschappijen vanaf Lelystad mogen vliegen.

GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de PvdA hebben vragen aan de minister gesteld.

Van Nieuwenhuizen deed haar uitspraak op 21 december in Trouw. Ze zei in een interview: "Het is vanaf het begin af aan duidelijk geweest dat Lelystad Airport nooit voor honderd procent vluchten zou kunnen overnemen van Schiphol."

De vijf oppositiepartijen staan al tijden op het standpunt dat Lelystad alleen is bedoeld voor overloop van Schiphol. Maatschappijen die nu nog niet op Schiphol vliegen zijn niet welkom in de polder, zo stellen de fracties. Ook drie van de vier regeringspartijen hebben hier eind 2018 een SP-motie over gesteund.

De minister wilde aanvankelijk Lelystad op slot doen voor 'nieuwkomers', maar de Europese Commissie dreigde dit te verbieden omdat dit luchtvaartmaatschappijen zou discrimineren. Dat mag niet volgens Europese regelgeving.

Daarop trok Van Nieuwenhuizen haar voorstel in en kwam met een nieuwe verkeersverdelingsregeling, waarin beperkt ruimte is voor airlines die nog niet op Schiphol actief zijn. Brussel heeft deze regeling vorig jaar goedgekeurd.
Naar verwachting zal 80 tot 90 procent van de luchtvaartmaatschappijen uit eigen beweging vluchten naar Lelystad verplaatsen. De resterende 10-20 procent wordt dan door de nieuwkomers gevuld.

De vijf fracties herinneren Van Nieuwenhuizen er aan dat ze in juli 2018 de Kamer heeft geschreven dat er op Lelystad geen autonome groei kan plaatsvinden. In een debat in december 2018 heeft zij dat herhaald. Als autonome groei altijd onvermijdelijk is geweest, waarom heeft de minister dat dan pas afgelopen december toegegeven in een brief, aldus de vragenstellers.

De minister heeft enkele weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel