Stroomstoring veroorzaakt door een rat

FLEVOLAND • Za 11 januari 2020 | 13:41 • Zaterdag 11 januari 2020 | 13:41

De stroomstoring die zaterdagochtend zuidoostelijk Flevoland platlegde, werd veroorzaakt door een rat bij een voedingspunt in een onderstation, meldt Liander. Duizenden huizen en bedrijven zaten door de actie van het knaagdier uren zonder stroom.

Zaterdagochtend om half 9 kreeg Liander de melding van de stroomstoring binnen. Het probleem lag bij een verdeelstation in Zeewolde. De monteurs die Liander daar naartoe stuurde, troffen een dode rat aan bij een kapotte schakelaar. "Ik doe al heel wat jaren dit werk, maar dit ben ik echt niet vaak tegengekomen", vertelt een woordvoerder van Liander. "Dit is best bijzonder."

Stroom omgeleid
Heel Zeewolde en delen van Almere en Lelystad kwamen zaterdagochtend enkele uren zonder stroom te zitten. De monteurs hebben de stroom via andere kabels omgeleid, waardoor rond kwart voor elf de stroomtoevoer naar zo'n 9.000 huishoudens en bedrijven weer hersteld kon worden.

Hoe de rat het verdeelstation binnen heeft kunnen komen, is niet bekend. "We doen er alles aan om het voor die beesten lastig te maken, maar hij is er toch tussendoor geglipt", aldus de woordvoerder van Liander.

Crisisteam geformeerd
Vanwege de stroomstoring die heel Zeewolde twee uur platlegde, werd door de gemeente een crisisteam geformeerd. Burgemeester Gerrit Jan Gorter staat aan het hoofd van dat team en hij is zaterdagochtend gelijk naar het gemeentehuis gegaan. "Daar is een noodstroom-aggregaat, dus alles deed het. Verder heb ik contact gehouden met onder meer de politie en GGD en heb ik een rondje door het dorp gemaakt", laat Gorter weten.

Goede oefening
Volgens Gorter was de brandweer paraat en ook de politie was met extra manschappen uit omliggende korpsen aanwezig. "Er werd gekeken naar gebouwen met liften en vooral ook naar mensen die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van apparatuur. We hadden contact met zorginstanties." Hij ziet het ook als goede test: "Je ziet weer heel duidelijk dat als er geen stroom meer is en dus ook de mobiele telefoons het niet meer doen, je alles op papier moet hebben", aldus de burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel