'Verstopt watertje moet hét rondje Almere Haven worden'

ALMERE • Ma 13 januari 2020 | 21:47 • Maandag 13 januari 2020 | 21:47

Almere Haven moet groener, levendiger en aantrekkelijker worden. Dat staat in een conceptvisie 2040 van het Havenverbond en ruim tweehonderd Havenaren dat maandagavond gepresenteerd is.

Een van de belangrijkste voorstellen is dat de Singelgracht aangepakt moet worden. "Er ligt een prachtig watertje dat door Almere Haven slingert, maar het ligt daar bijna achteloos", zegt Claudia Laumans, projectleider stedelijke vernieuwing van het Havenverbond. Volgens haar moet de Singelgracht dé plek worden waar mensen elkaar ontmoeten. Bovendien zouden er veel meer mensen aan moeten kunnen wonen. "Het moet gewoon het rondje Haven van 2040 worden."

Ook het strand is aan een opknapbeurt toe. Het is vies en er zijn veel klachten over. Maar volgens Laumans moet er meer gebeuren: "Het strand ligt een beetje verstopt bij". De oplossing zou zijn om het zandgedeelte dichter naar het centrumgebied te halen. "Dan krijg je een groot dijkpark."

In de visie staat dat de middelbare school De Meergronden dringend aan vernieuwing toe is. "Platgooien, want het gebouw is op", is de constatering. Simone de Kruijk, directeur van de school die al veertig jaar bestaat, is het daar helemaal mee eens. "De indeling van een gebouw vraagt om een nieuwe inrichting." Met een nieuw schoolgebouw wordt volgens De Kruijk de Meergronden een nieuwe impuls gegeven.

Kosten nog niet bekend
Van de 'Visie 2040 en Aanpak voor Vernieuwing', zoals het plan officieel heet, hebben het afgelopen najaar driehonderd mensen gewerkt: Leden van het Havenverbond, ruim 200 Havenaren en verschillende specialisten en mensen van de gemeente. Hoeveel het totale plan gaat kosten is nog niet bekend. Gehoopt wordt dat de gemeente dit jaar een besluit neemt over een definitieve visie voor 2040.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel