Rustige muziek wiegt dementerenden in slaap

LELYSTAD • Zo 19 januari 2020 | 21:12 • Zondag 19 januari 2020 | 21:12

Rustige muziek vanuit het hoofdkussen kan ervoor zorgen dat mensen met dementie beter slapen. Muziektherapeute Annemieke Raven-De Vries van Woonzorg Flevoland ontwikkelde samen met een gespecialiseerd bedrijf een muziekkussen.

Een hoofdkussen dat rustige muziek kan laten horen was er al wel maar heel praktisch was het tot nu toe niet. "Het was echt een hoofdkussen met speakers erin. Je kon het niet wassen en de bediening was lastig. Het bleef dan ook vaak in de kast liggen", vertelt Raven-De Vries.

De muziektherapeute ontwikkelde een soort muziekmatje dat onder het gewone hoofdkussen ligt. De bediening gaat met één simpele knop.

De nachten kunnen lang duren voor mensen met dementie. "Juist als ze in bed liggen kunnen ze extra onrustig worden. Dat komt omdat er geen prikkels meer zijn. We merkten dat muziek mensen rustig kan maken", zegt verzorgende Marian de Bruin. Volgens De Bruin is het vooral vervelend voor de mensen zelf als ze in de nacht niet kunnen slapen en in de war raken. Soms gaan ze zelfs over de gangen lopen.

Het onderlegkussen is een hulpmiddel dat je periodes inzet en is niet voor iedereen geschikt. "Je hebt ook mensen die erg geïrriteerd raken van de muziek terwijl ze proberen te slapen", zegt de Bruin

In de kussens kan een usb-stick gestopt worden. "We hebben nu een paar speellijsten. Eentje met rustige klassieke muziek en ook één met rustige Nederlandse liedjes. Die laatste heb ik zelf ingezongen", zegt Raven-De Vries.

Het nieuw ontwikkelde kussen wordt inmiddels op verschillende plekken in het land gebruikt. Ook bij verpleeghuis de Hanzeborg in Lelystad wordt er mee geslapen. De eerste resultaten zijn positief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel