Crossbrommers vernielen nieuwe mountainbikeroute Urkerbos

URK • Di 21 januari 2020 | 21:28 • Dinsdag 21 januari 2020 | 21:28

De nieuwe mountainbikeroute in het Urkerbos heeft flink te lijden onder crossbrommers die er overheen rijden. Iets dat eigenlijk helemaal niet mag, zegt de Wielervereniging Urk. Het zijn vrijwilligers van deze club die de route hebben aangelegd. Het vier kilometer lange parcours is afgelopen maanden fietsklaar gemaakt.

"Ook een groot aantal andere mensen hebben de route inmiddels ontdekt", zegt Steven Loosman namens de wielervereniging. "Onder andere wandelaars en joggers. Daar hebben we niet zoveel moeite mee. Maar de route is ook ontdekt door een groep jongeren die met enige regelmaat met crossbrommers er overheen gaat. En daar zijn we wat minder blij mee."

Kapotgereden bochten
De brommers zorgen volgens Loosman voor flink wat schade aan het parcours. "Dat moeten wij dan achteraf weer repareren. Dat kost heel veel tijd en energie." Zo kunnen kombochten die berekend zijn op mountainbikers de krachten van crossbrommers niet aan, waardoor ze kapotgereden worden.

Door de publiciteit te zoeken hoopt de wielervereniging brommer- en motorrijders erop te wijzen dat het niet is toegestaan om van de route gebruik te maken. Mocht dat geen effect hebben, dan wil de club naar de politie stappen met de vraag om extra te controleren.

Onwetendheid
Tijdens de voorbereidingen op de aanleg heeft de wielervereniging met de gemeente en terreinbeheerder Het Flevo-landschap afgesproken dat gebruik door motoren en brommers niet mag. "Bij dat overleg is ook gesproken over handhaving", zegt Loosman. "Daar zullen wij de partijen die dat moeten doen dan ook op aanspreken."

De wielervereniging denkt niet dat het kwade opzet is van brommercrossers om over de baan te rijden, maar eerder onwetendheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel