Basisschool De Zeetuin gaat dicht

ALMERE • Wo 22 januari 2020 | 11:59 • Woensdag 22 januari 2020 | 11:59

Openbare basisschool De Zeetuin in Almere Muziekwijk sluit per 1 augustus 2021 de deuren. Dat heeft de school dinsdagavond aan de ouders meegedeeld. Vanochtend zijn de leerlingen ingelicht.

Volgens de Almeerse Scholengroep (ASG) is het lastig om de kwaliteit van het onderwijs goed te houden doordat het leerlingenaantal al jaren afneemt. Ook heeft de school in anderhalf jaar tijd twee directeuren en diverse leerkrachten zien vertrekken. "De Zeetuin verkeert al enige jaren in een kwetsbare positie, het toekomstperspectief is daarom onzeker", schrijft de directie in een brief aan de ouders. "We staan voor goed onderwijs voor onze leerlingen, maar in de huidige omstandigheden voorzien we dat het steeds moeilijker wordt om dat waar te maken. Daarom hebben we besloten De Zeetuin te sluiten." De school vierde vorig jaar het 35-jarig bestaan.

Aantal leerlingen onder opheffingsnorm
De directeur van De Zeetuin heeft per maart een baan geaccepteerd op een andere school in Almere. ASG heeft Wim den Besten aangesteld als interim-directeur. Hij zegt dat De Zeetuin door het dalende aantal leerlingen in de Muziekwijk onder de opheffingsnorm is gekomen die de gemeente hanteert. Die ligt volgens hem rond de 160, terwijl de school nu circa 130 leerlingen telt. De verwachting is dat dit aantal verder daalt.

Ook speelt mee dat de school in 2018 kritisch werd beoordeeld door de Onderwijsinspectie. Die gaf de het oordeel 'onvoldoende', omdat leerkrachten te weinig zicht hebben op de ontwikkeling van de leerlingen. Ook is er te weinig oog voor de ontwikkeling van de leerkrachten zelf. De resultaten van de school bereikten in 2018 een ondergrens, aldus de inspectie. In juli handhaafde de inspectie het oordeel.

School kampt met diverse problemen
Ouders vertellen Omroep Flevoland dat er diverse problemen spelen op De Zeetuin. Zo zouden er vorig jaar zeven leerkrachten zijn vertrokken, al ontkent Den Besten dit. Door tekorten hebben enkele groepen op de vrijdag vrij, terwijl er volgens ouders al werd gesproken om ook de donderdag geen les meer te geven. Diverse lokalen in het schoolgebouw aan de Monteverdistraat staan leeg.
Een ouder zegt dat zij de sluiting hebben zien aankomen, maar ondanks de problemen is zij tevreden over het onderwijs en de aandacht voor elkaar waarvoor De Zeetuin oog heeft.

Volgens ouders is hen twee jaar lang verteld dat De Zeetuin mogelijk zou fuseren met Het Samenspel in de Stedenwijk, maar werd hierover dinsdag tijdens de informatieavond met geen woord meer gerept. Volgens Wim den Besten is fuseren lastig gebleken, omdat voor de bekostiging van een school zeker moet zijn dan minstens de helft van de leerlingen meeverhuist. Dat was niet zeker.
Toch zeggen ouders dat Het Samenspel al enige tijd met succes leerlingen van De Zeetuin heeft gelokt, wat de leegloop van de school in de Muziekwijk heeft versneld.

Kinderen zorgvuldig overdragen
Den Besten ziet het als zijn taak om samen met de ouders per kind te bekijken naar welke andere school dat kan gaan en dat de leerlingen goed worden overgedragen. Ook krijgen de ouders van kinderen in groep 7 de vraag voorgelegd of zij willen dat deze klas in het volgende en laatste schooljaar van De Zeetuin als groep 8 bij elkaar moet blijven.
Den Besten is niet bang dat de school tot volgend jaar zomer versneld leegloopt. Het huidige team leerkrachten heeft volgens hem toegezegd de school trouw te blijven. Eén docent werkt al 31 jaar op De Zeetuin.

Niet alle ouders hebben vertrouwen in het interim-bestuur, want tot nu toe heeft de school volgens hen niet transparant genoeg gecommuniceerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel