Sportverenigingen boos over plotselinge huurverhoging

LELYSTAD • Vr 24 januari 2020 | 15:13 • Vrijdag 24 januari 2020 | 15:13

Een verhoging van de huurprijs door Sportbedrijf Lelystad is een aantal verenigingen koud op het dak gevallen. De prijs voor de huur van de sporthal bij de Rietlanden is per 1 januari bijna 7 procent omhoog gegaan. Dat is veel geld volgens voorzitter Herman van Haarlem van volleybalvereniging VV Volta. Tegen de nieuwe verhoging is bezwaar aangetekend bij Sportbedrijf Lelystad.

Van Haarlem vindt vooral de termijn waarin de vereniging de verhoging te horen kreeg erg kort. 16 december kondigde Sportbedrijf Lelystad aan dat de huur omhoog ging. Twee weken later ging de verhoging in. "Als we langer de tijd zouden hebben, dan is het mogelijk om de verhoging voor te leggen aan onze leden. Dan kunnen we samen kijken hoe we dit oplossen." Volgens hem is de huur in 1,5 jaar zelfs met zo'n 18 procent gestegen.

Meer betalen, of minder volleyballen
De verhoging heeft twee mogelijke gevolgen voor VV Volta: de contributie moet omhoog, of het aantal te huren zaaluren moeten omlaag. In beide gevallen is het mogelijk dat leden weglopen. Volgens Van Haarlem gaat dat rechtstreeks tegen de ambitie van de gemeente Lelystad in. Die wil graag meer mensen aan het sporten krijgen.

De huurverhoging van het Sportbedrijf begrijpt Van Haarlem daarom niet. Wel zegt hij dat die keuze waarschijnlijk is gemaakt omdat de gemeente de subsidie aan het Sportbedrijf niet geïndexeerd heeft. Met andere woorden: het geld dat de gemeente aan het sportbedrijf geeft, gaat niet omhoog evenredig aan de inflatie.

1500 euro per jaar
Ook de badmintonvereniging in Lelystad is niet blij met de verhoging van de huur. In totaal verwacht BC Flevoland dat de huur volgend jaar zo'n 1500 euro hoger is. Bestuurslid Jeroen Pilon weet nog niet welke gevolgen de verhoging heeft. Alle opties om de schade te beperken worden nu bekeken. Daarbij noemt Pilon een verhoging van de contributie of eventueel extra inkomsten door middel van van nieuwe sponsors.

Ook BC Flevoland vindt het lastig dat het Sportbedrijf de verhoging zo kort van te voren heeft aangekondigd. De badmintonvereniging heeft ook bezwaar gemaakt bij het Sportbedrijf tegen de huurverhoging. Volgens Van Haarlem van VV Volta hebben ook de basketbal- en handbalvereniging dat inmiddels gedaan. Het plan is om op korte termijn met het Sportbedrijf om de tafel te gaan zitten voor een oplossing.

Kosten stijgen, subsidie niet
Het Sportbedrijf zegt geen andere optie te hebben dan de huurprijzen te verhogen. De kosten van de lonen en onderhoud stijgen, maar de subsidie van de gemeente niet. Volgens het Sportbedrijf is de verhoging zo veel mogelijk beperkt. "Uiteraard begrijpen we de teleurstelling dat de stijging meer is dan de reguliere indexering." Het is niet duidelijk of het Sportbedrijf de bezwaren al binnen heeft en of het met de verenigingen in gesprek wil. De organisatie was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

De gemeente heeft in november al gezegd dat een verhoging van de huurprijs, kan leiden tot minder inwoners die sporten in de stad. De gemeente vroeg daarom de tarieven voor accommodaties alleen te verhogen 'waar dit mogelijk en absoluut noodzakelijk is'.

Toch toestemming voor verhoging
Ondanks de waarschuwing gaf de gemeente het Sportbedrijf wel toestemming om de tarieven voor maatschappelijke sportvoorzieningen bij De Koploper en sportcomplex De Rietlanden te verhogen. De verhoging mag maximaal 10 procent boven de normale indexering zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel