Extra geld voor zij-instromers om lerarentekort tegen te gaan

ALMERE • Ma 27 januari 2020 | 20:24 • Maandag 27 januari 2020 | 20:24

De gemeente Almere krijgt extra geld van Minister Slob dat bedoeld is om zij-instromers voor de schoolklas te krijgen. Dat bevestigt het ministerie van Onderwijs na vragen van Omroep Flevoland. In Almere is op dit moment een groot tekort aan leraren in het basisonderwijs. Een oplossing daarvoor ligt in zij-instromers, mensen die uit een ander beroep omgeschoold worden tot leraar.

De bedoeling is dat met het geld de huidige druk op de leraar verlicht wordt. Volgens het ministerie moet er een duidelijk plan komen hoe die zij-instromers begeleid worden en dat niet alle druk op de huidige leraren ligt. Wanneer het geld komt is nog niet bekend. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs weet nog niet waar hij het geld vandaan gaat halen. Maar wel dat het er komt.

Almere heeft op dit moment haar noodplan voor leraren nog niet rond.

Tekort heeft specifiek Almeers gezicht
Het lerarentekort is een landelijk probleem, maar heeft in Almere diverse oorzaken, zo legde Ria Westendorp van het ministerie van Onderwijs al eerder uit. Zo zijn er in Almere naar verhouding veel jonge leerkrachten én een grote groep 55-plussers. Menig jonge leerkracht kiest na enige tijd voor een school elders of verlaat het onderwijs, onder meer vanwege de hoge werkdruk. Oudere docenten gaan de komende jaren met pensioen.

In het basisonderwijs neemt het tekort in Almere toe, in het voortgezet onderwijs is er een bovengemiddeld tekort. Alleen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) lijkt minder gevoelig voor het tekort, omdat zich hiervoor meer docenten melden die vanuit ander werk les willen gaan geven. Ook in het speciaal onderwijs is er een groot probleem: door een tekort aan docenten geldt een leerlingenstop.

Omroep Flevoland heeft een meldpunt geopend om de omvang van het lerarentekort in kaart te brengen. Ook andere regionale omroepen en het landelijke meldpunt lerarentekortisnu.nl doen hieraan mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel