Raad: Lely-collectie van Ed Voigt moet in de stad blijven

LELYSTAD • Wo 29 januari 2020 | 6:45 • Woensdag 29 januari 2020 | 6:45

De Lelystadse gemeenteraad wil dat het gemeentebestuur zich inzet om de Lely-collectie van Ed Voigt voor de provinciehoofdstad te behouden. De raad heeft hierover dinsdagavond unaniem een motie aangenomen, die door zeven partijen was ingediend.

Voigt heeft een uitgebreide collectie historische documenten en voorwerpen van ingenieur Cornelis Lely, de naamgever van de stad en 'vader' van de Zuiderzeewerken. Volgens Voigt is hem door eerdere colleges van toegezegd dat hij zijn collectie tentoon zou mogen stellen in een barak op het voormalige werkeiland in Lelystad-Haven. In december besloot het huidige college dat Batavialand de barak gaat gebruiken. Daarop dreigde Voigt zijn collectie over te doen naar musea buiten de stad.

Dat wil de raad niet. "Als er iets bij deze stad hoort, dan is het deze collectie", aldus Sjaak Kruis van GroenLinks. De gemeente moet Voigt van de stichting Cornelis Lely als volwaardige partner betrekken bij het behouden en toegankelijk maken van de collectie, aldus de motie.

Volgens wethouder Peter Schot (D66) is het onjuist dat Voigt de barak is toegezegd. Bovendien zou in de barak niet Lely centraal staan, maar de historie van het eerste stukje Lelystad. De gemeente wil ook eerst weten waaruit de Lely-collectie precies bestaat. De gemeente zit er niet op te wachten dat het verantwoordelijk wordt voor stukken, die bijzondere maatregelen vereisen om die te conserveren, zei Schot.

Voigt en Batavialand hebben woensdag een gesprek over de collectie. De Flevomeer Bibliotheek heeft aangeboden om die over te nemen en tentoon te stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel