GroenLinks: Rijk moet praten over compensatie voor vliegveld

LELYSTAD • Wo 29 januari 2020 | 19:44 • Woensdag 29 januari 2020 | 19:44

Het Rijk moet met de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad in gesprek over een plan B, voor het geval de opening van Lelystad Airport helemaal niet meer door gaat. Investeren in de Lelylijn is beter.

Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. Zij reageerde op Twitter op de bijna unaniem aangenomen motie, waarin de gemeenteraad van Lelystad dinsdag opriep er alles aan te doen om de luchthaven dit jaar te openen. Alleen GroenLinks stemde tegen.

Volgens Kröger zijn er in de regio sinds 2008 verwachtingen gewekt, maar is Lelystad Airport ingehaald door de tijd, de klimaatcrisis en de crisis rond de uitstoot van stikstof. Daar hoort de opening van een luchthaven voor vakantievluchten niet bij. Het Kamerlid vindt het beter om in te zetten op investeringen in duurzame economie of de Lelylijn tussen Flevoland en Noord-Nederland.

Ook Partij voor de Dieren vraagt om plan B
In Provinciale Staten diende de Partij voor de Dieren woensdag een motie in, die net als GroenLinks-Kamerlid Kröger vroeg om een exitstrategie. Nu stoppen bespaart heel veel geld en is niet onlogisch gezien de onzekerheden over de opening.

Gedeputeerde Jan de Reus (VVD) voelde niets voor een plan B: "We vertrouwen op de bestuurlijke betrouwbaarheid van dit kabinet. Wij hebben geen behoefte aan een exitstrategie, dat is bijna een nederlaagstrategie." De motie werd verworpen.

De Staten namen wel een motie aan van VVD, DENK, CDA, PvdA en Forum voor Democratie, die voor snelle opening van de luchthaven pleit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel