Lelystads Belang wil woonplicht invoeren voor koophuizen

LELYSTAD • Wo 29 januari 2020 | 20:37 • Woensdag 29 januari 2020 | 20:37

Lelystads Belang wil weten of het mogelijk is om in Lelystad een woonplicht uit te voeren. Volgens de gemeenteraadsfractie kan zo voorkomen worden dat huizen worden opgekocht door beleggers om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Dit zou volgens de partij tot gevolg hebben dat woningen voor bewoners alsmaar duurder worden.

De partij verwijst naar Amsterdam waar nu wordt overwogen om een woonplicht voor nieuwgebouwde huizen in te voeren. Ook de minister van Binnenlandse zaken kijkt volgens Lelystads Belang op dit moment naar een zelfbewoningsplicht voor nieuwe en bestaande koopwoningen.

De partij constateert dat ook Lelystad te maken krijgt met een grote uitbreiding van woningen, waarvan een groot gedeelte koopwoningen. Volgens Lelystads Belang bestaat de kans dat beleggers en bedrijven die woningen opkopen en doorverhuren. Die kans is volgens de partij gegroeid door de komst van het Spaanse bedrijf Inditex dat een groot distributiecentrum in Lelystad bouwde. Bij het bedrijf werken veel arbeidsmigranten die ook allemaal ergens moeten wonen. Bedrijven zouden nu woningen opkopen om die weer aan arbeidsmigranten te kunnen verhuren.

Lelystads Belang wil weten of het stadsbestuur ook vindt dat woningen niet als beleggingsobject gebruikt mogen worden. Ook vraagt de partij of burgemeester en wethouders bereid zijn om een woonplicht in te voeren als de landelijke wetgeving daartoe de mogelijkheid biedt.

Lelystads Belang stelt verder de vraag of het college bereid is om vooruitlopend op landelijke wetgeving al afspraken te maken met de ontwikkelaars omtrent de woonplicht.

Onlangs pleitte de PvdA in Noordoostpolder ook al voor het instellen van een huisvestingsvergunning voor kopers van een woning in die gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel