Bijna 120 miljoen voor sanering en verduurzamen vissersvloot

URK • Wo 29 januari 2020 | 20:51 • Woensdag 29 januari 2020 | 20:51

Het kabinet stelt zo'n 200 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het Noordzeeakkoord. Met het geld moet onder meer de vissersvloot van Urk en andere visserijgemeenten worden verduurzaamd en kunnen vissers die willen stoppen worden uitgekocht. Daarvoor zou volgens de Vissersbond bijna 120 miljoen euro bestemd zijn. Daarnaast komt er onderzoek naar nieuwe vistechnieken en de ontwikkeling van de natuur in de Noordzee.

Het Noordzeeakkoord is het resultaat van overleg tussen de visserij, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven en de Rijksoverheid. Het overleg was nodig omdat een groot deel van de Noordzee de komende jaren wordt volgebouwd met windmolenparken. Ook worden er meer natuurgebieden aangewezen in de Noordzee. Door deze ontwikkelingen blijft er minder ruimte over voor de visserij.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft de betrokken organisaties woensdagmiddag op de hoogte gesteld.

De Vereniging Van Kottervissers laat weten dat deelnemers aan het Noordzee-overleg gaan bepalen of ze financiering door het Rijk voldoende vinden voor de ondertekening van een definitief akkoord. De belangorganisaties gaan vrijdag of mogelijk al donderdag met elkaar om tafel om hierover te praten.

In het akkoord staat ook dat de visserij en natuur- en milieuorganisaties betrokken worden bij de aanwijzing van nieuwe gebieden voor wind op zee. Verder moet de controle op naleving van de regels voor de visserij op de Noordzee worden verscherpt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel