Arsenaal aan maatregelen tegen eikenprocessierups

ZEEWOLDE • Do 30 januari 2020 | 22:28 • Donderdag 30 januari 2020 | 22:28

Nesten wegzuigen, een proef met aaltjes, vogelhuisjes uitdelen, bloembollen planten, vleermuizen lokken en eikenbomen kappen. De gemeente Zeewolde besprak donderdagavond een arsenaal aan maatregelen om de eikenprocessierups komend jaar te bestrijden.

De lokale politiek liet zich bijpraten door een deskundige, die meldde dat er in 2019 in het dorp 70 klachten waren over de rups. De gemeente Zeewolde heeft vorig jaar zo'n 80.000 euro uitgetrokken voor de bestrijding. De gemeenteraad moet nog beslissen welke maatregelen dit jaar genomen worden.

Het kappen van eiken wordt ontraden omdat het ecologische waardevolle bomen zijn. Volgens de deskundige zijn natuurlijke vijanden zoals vogels en vleermuizen de beste bestrijders van de eikenprocessierups. Om het leefgebied voor vogels geschikt te maken kunnen bermen minder gemaaid worden en bloembollen worden geplant. Bovendien zouden microscopisch kleine aaltjes in de eikenbomen gebracht kunnen worden die een bacterie overbrengen waaraan de rupsen doodgaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel