Inwoner naar Raad van State voor 'toename straling'

SWIFTERBANT • Za 8 februari 2020 | 11:09 • Zaterdag 8 februari 2020 | 11:09

Een inwoner van Swifterbant is bang dat de elektromagnetische straling van hoogspanningsmasten in zijn omgeving sterker wordt. Tennet past de masten aan zodat deze meer stroom aankunnen. De Swifterbanter is naar de Raad van State gestapt.

De man woont aan de Visvijverweg, op zo'n dertig meter van de masten. De man uit Swifterbant zegt dat er teveel onzekerheid is over de toename van elektromagnetische straling. Zijn advocaat sprak tijdens de zitting bij de Raad van State van 'linke soep' en vindt dat de gemeente vanwege het voorzorgsprincipe de vergunning niet aan Tennet had mogen verlenen.

Meer stroom
Er komen nieuwe geleiders op de masten, die meer stroom aankunnen. Dat is nodig, want door duurzame energiebronnen zoals windmolens ontstaan er soms grote transportpieken. Om de nieuwe geleiders te kunnen dragen, verzwaart Tennet de fundering van zestien bestaande masten en verstevigt daarmee de constructie. De gemeente Dronten heeft voor het aanpassen van de hoogspanningsmasten aan de Visvijverweg een vergunning afgegeven.

Volgens Tennet wordt de magneetveldzone langs de Visvijverweg smaller en juist minder sterk. Uitspraak van de Raad van State volgt.

In december heeft Omroep Flevoland aandacht besteed aan de werkzaamheden van Tennet. Een woordvoerder legde toen uit dat de straling na de werkzaamheden minder wordt: "We gaan de draden anders ophangen. Ondanks dat we er meer stroom doorheen vervoeren, wordt het magneetveld kleiner."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel