Flevoland koploper duurzame energie

FLEVOLAND • Di 11 februari 2020 | 6:00 • Dinsdag 11 februari 2020 | 6:00

"Flevoland is op dit moment koploper op het gebied van duurzame energie, maar dat hoeft niet koste wat kost zo te blijven. We kunnen alleen nummer 1 blijven als daarvoor voldoende draagvlak bestaat bij inwoners." Dat zegt gedeputeerde Jop Fackeldey van de PvdA. De gedeputeerde doet zijn uitspraak in het kader van de Green Energy Day die vandaag wordt gehouden.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) organiseert deze themadag om aandacht te vragen voor het feit dat alle groene energie die dit jaar tot nu toe is opgewekt vandaag al is opgebruikt. De NVDE hoopt dat de Green Energy Day ooit op 31 december valt, want dat zou betekenen dat er genoeg duurzame energie wordt opgewekt om een heel jaar mee rond te komen.

Flevoland is koploper met wind
Van alle provincies in Nederland wekt Flevoland verreweg de meeste windenergie op. Landelijk is afgesproken dat alle molens in Nederland bij elkaar 6000 megawatt (MW) opwekken in 2020. Flevoland wekt op dit moment rond de 1200 MW op, en dat is dus 20 procent. Door de ontwikkeling van nieuwe windparken in de provincie gaat de regio in de toekomst extra bijdragen aan de landelijke doelstelling. De bedoeling is dat er over 10 jaar 1700 MW aan windenergie in Flevoland wordt opgewekt.

Op weg naar minder maar grotere windmolens
In totaal staan er in de provincie 641 turbines. Dat aantal verandert overigens voortdurend, omdat oudere molens worden weggehaald en er nieuwe worden neergezet. Als alle plannen die er nu zijn worden uitgevoerd, dan staan er over 10 jaar minder turbines dan nu in Flevoland, namelijk een paar honderd. Die zijn vaak wel hoger dan de bestaande exemplaren, omdat een grotere molen meer energie kan opwekken. De hoogste molens staan momenteel bij de Westermeerdijk en de Zuidermeerdijk in de Noordoostpolder. Die hebben een tiphoogte van bijna 200 meter. Binnen een paar jaar zullen er in Oostelijk Flevoland hogere turbines verrijzen. Bij Ketelhaven en Biddinghuizen komen dan molens met een tiphoogte van bijna 250 meter.

Ook met zon in de top
Ook op het gebied van zonne-energie scoort Flevoland hoog. De provincie hoort bij de top van het land. Het opwekken gebeurt onder meer met behulp van zonnepanelen op daken. Zo'n 60.000 huishoudens worden op die manier van stroom voorzien. Daarnaast komen er ook steeds meer zonneparken in de provincie, zowel bij steden als in het landelijk gebied. Het grootste park komt op de golfbaan van Dorhout Mees bij Biddinghuizen. Andere vormen van hernieuwbare energie, zoals biomassa, aardwarmte en waterstof zijn eveneens in ontwikkeling, maar die spelen op dit moment geen grote rol.

Flevolandse bijdrage aan het Klimaatakkoord
Net als de overige provincies heeft ook Flevoland onlangs het Klimaatakkoord ondertekend. Daarmee sluit de regio zich aan bij de landelijke doelstelling om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Hoe dat in de praktijk wordt aangepakt, dat beschrijft elke regio apart in een Regionale Energie Strategie (RES). Ook de provincie Flevoland is bezig met het opstellen van een RES. Dat gebeurt samen met onder meer gemeenten, Waterschap Zuiderzeeland en bedrijven. Opgesomd wordt wat voor plannen er zijn op het gebied van zon, wind en warmte en welke bijdrage Flevoland kan leveren. Hoewel de RES nog niet af is, is nu al duidelijk dat Flevoland aanbiedt om 13,5 procent van de doelstelling van alle 30 RES-regio's op zich te nemen. Over een paar jaar zijn er nieuwe onderhandelingen en dan valt het aanbod mogelijk hoger uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel