'Flevoland op schema voor 2030'

FLEVOLAND • Di 11 februari 2020 | 8:17 • Dinsdag 11 februari 2020 | 8:17

Flevoland loopt goed op schema om de duurzame plannen voor 2030 te halen. Dat zegt projectleider Remco Dolstra van de Regionale Energie Strategie Flevoland. Als alle huidige groene energiebronnen worden opgeteld, dan zorgt Flevoland nu al voor 13,5 procent van de energiebehoefte. Volgens Dolstra loopt Flevoland daarmee op kop.

Net als de overige provincies heeft ook Flevoland onlangs het Klimaatakkoord ondertekend. Daarmee sluit de regio zich aan bij de landelijke doelstelling om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Hoe dat in de praktijk wordt aangepakt, dat beschrijft elke regio apart in een Regionale Energie Strategie (RES). Ook de provincie Flevoland is bezig met het opstellen van een RES. Dat gebeurt samen met onder meer gemeenten, Waterschap Zuiderzeeland en bedrijven. Opgesomd wordt wat voor plannen er zijn op het gebied van zon, wind en warmte en welke bijdrage Flevoland kan leveren.

'Investeer in je woning'
Nu de spaarrente bij veel banken bijna niks meer opbrengt, is het slimmer om je geld te investeren in isolatie en energiebesparende maatregelen in je huis. Dat adviseert directeur Vera Dam van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland op Groene Energie Dag bij Omroep Flevoland. Investeringen in je huis als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp zijn ondanks subsidies voor veel mensen te duur. Maar ze helpen je op termijn wel om geld te besparen.

Wil je je energieverbruik omlaag krijgen, dan is het volgens Dam belangrijk om je gedrag te veranderen en je huis een warme jas aan te trekken. Tegelijk moet je zorgen voor een goede ventilatie, want een vochtig binnenklimaat is ongezond en kost extra energie om warm te maken.

Ook sprak Dam over de koppositie van Flevoland als het gaat om duurzame energie. Daar is ze trots op. Volgens haar zijn de inwoners inmiddels gewend geraakt aan de honderden turbines in het landschap. "Bij het zien van de molens ervaren velen het gevoel van thuiskomen", aldus de directeur. Zij deed deze uitspraken in het kader van Groene Energie Dag bij Omroep Flevoland.

Journalist Marco Visscher plaatst kanttekeningen bij die uitspraak. Hij houdt zich al tientallen jaren met klimaat en duurzaamheid bezig en schreef het boek 'De energietransitie'. Volgens hem moet er beter geluisterd worden naar tegenstanders van bijvoorbeeld windmolens. Zij zouden op dit moment nauwelijks iets aan plannen kunnen veranderen. "Er worden hooguit één of twee molens geschrapt, maar de rest van de turbines komt er meestal gewoon", zegt Visscher. Hij denkt dat het instellen van een burgerpanel dat kan veranderen. Zo'n panel wordt via een loting onder inwoners samengesteld en op die manier kan een club van burgers meebepalen waar wel of niet molens komen.

11 Beaufort
De initiatiefnemers van het bezoekerscentrum 11 Beaufort over het Windpark Noordoostpolder zijn verrast over de grote belangstelling voor windenergie. Dagelijks komen er meerdere groepen op bezoek in het centrum aan de Domineesweg in Nagele, zegt Rob Renne. Het centrum is een initiatief van de gemeente. In het wind and energy experience-center wordt uitleg gegeven over windenergie. Daarbij komen ook de voor- en nadelen van windmolens aan de orde. Bezoekers kunnen zien hoe Windpark Noordoostpolder is gebouwd, maar ook zelf ook aan de slag. Zo kun je de kracht van de wind ervaren. Met een fietstest wordt uitgelegd hoeveel stroom er nodig is om apparaten te laten werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel