'Niet helemaal gerust op doorgang Zuiderzeerally'

NOORDOOSTPOLDER • Di 11 februari 2020 | 23:45 • Dinsdag 11 februari 2020 | 23:45

Helemaal gerust is hij er nog niet op, maar toch heeft hij er vertrouwen in dat de Zuiderzeerally ook dit jaar in Emmeloord en omgeving wordt gereden. Dat zegt voorzitter Theo Engels van de autorally. Het evenement staat op 21 maart gepland, maar niet alle vergunningen zijn binnen. Zo moet de gemeente Kampen nog groen licht geven. De organisatie wil een aantal routes in het buitengebied bij Kampen rijden. Aanwonenden van de routes werden dinsdag tijdens een informatieavond bijgepraat.

Engels erkent dat de aanvraag aan de late kant is ingediend. "Dat heeft te maken met vernieuwingen in de organisatie van de rally." Mocht de gemeente Kampen besluiten de benodigde vergunning voor de Zuiderzeerally niet af te geven, dan heeft de organisatie geen alternatief paraat. "We hebben ingezet op 21 maart in dit gebied en als dat niet lukt dan houdt het voor de Zuiderzeerally voor dit jaar op."

Boeren maken zich zorgen
Ongeveer 30 aanwonenden kwamen woensdagavond op de informatiebijeenkomst af. Het merendeel van die bezoekers bestond uit melkveehouders. Zij maken zich zorgen over de gevolgen van de rally, omdat de race wordt gehouden op de kleine boerenweggetjes in de omgeving. "De rally voelt voor mij als huisarrest", zegt één van hen. Veel aanwezigen vinden de wegafsluitingen tijdens de race een vervelende bijkomstigheid. "Hoe kan ik dan mijn melk laten ophalen als de weg is afgesloten. En stel nou dat ik een monteur nodig heb voor de melkrobot."

Theo Engels van de organisatie belooft de toehoorders dat de rally in geen geval schadelijk mag zijn voor de aanwonenden van de race. "Als er knelpunten zijn op de route, dan moeten we daar oplossingen voor zoeken", zegt Engels. Hij snapt dat de organisatie van de rally consequenties heeft voor de mensen in het gebied. "Ik wil er zijn als aanspreekpunt voor de bewoners." Engels zegt de aanwezigen toe dat onderhoudsmonteurs in het geval van een storing op een bedrijf gewoon hun werk moeten kunnen doen. "Ik heb zelf een agrarische achtergrond dus ik snap heel goed hoe belangrijk dat is", zegt Engels.

Toehoorder bij de bijeenkomst is burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen. Hij wil zelf horen hoe de organisatie van de Zuiderzeerally de aanwonenden informeert. De organisatie van de rally heeft bij de gemeente Kampen een vergunning aangevraagd voor de race, maar die is dus nog in behandeling. Burgemeester Koelewijn wil daar niet op vooruit lopen. "Ik moet zowel bij afgifte als bij het niet afgeven van een vergunning kunnen verantwoorden waarom ik die beslissing genomen heb. Dan moet ik naast de juridische kant ook kennis hebben genomen van de context", aldus Koelewijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel