OM eist 8 jaar cel en tbs voor geplande moord Lelystad

LELYSTAD • Wo 12 februari 2020 | 15:43 • Woensdag 12 februari 2020 | 15:43

Door ingrijpen van de politie is in september 2018 een moord in Lelystad voorkomen. Dat zei de officier van justitie woensdag in een rechtszaak tegen een 44-jarige Lelystedeling die zijn ex om het leven wilde brengen. Ze eiste 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de de man.

Zijn 21-jarige neef die bij de voorbereidingen hielp, hoorde 5 jaar cel eisen. ,,Zonder ingrijpen van de politie was het slachtoffer vermoord'', zei de officier van justitie. Het duo was de moord al weken aan het plannen, zei de officier op de tweede dag van deze grote strafzaak.

De 44-jarige man kon niet verkroppen dat de vrouw de relatie beëindigd had. Nadat hij eerst naaktfoto's van haar op internet zette, werd zijn woede alleen maar groter, schetste de officier van justitie. Hij ronselde zijn neef om haar gangen nauwgezet in kaart te brengen. De neef hing een camera op voor een van de twee woningen in Lelystad waar het slachtoffer verbleef. Er werd een baken geplaatst onder de auto van een vriendin van haar. Bovendien werd de vrouw dagenlang gevolgd. De twee hadden er een dagtaak aan, zei de officier.

Op 20 september 2018 zou de vrouw worden doodgeschoten. De wapens lagen al klaar bij de oom in huis. Maar de politie werd getipt en het duo werd opgepakt. De oom zei dat juist hij bedreigd werd. Zijn ex had motorclub Satudarah achter hem aan gestuurd. Maar van dat scenario is geen bewijs te vinden, zei de officier. Bovendien: welk motief had zijn ex-vriendin om hem te bedreigen? Tijdens het onderzoek werden getuigen door het duo vanuit de gevangenis bedreigd, suggereerde de officier. Ze deden er alles aan het onderzoek te beïnvloeden.

De 44-jarige man uit Lelystad heeft vaker met dit bijltje gehakt, meende de officier. Hij kreeg eerder al 21 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij in 1998 het gezicht van zijn toenmalige vriendin met een mes bewerkte. De eis tegen de neef was lager, vanwege zijn jonge leeftijd en omdat hij geen strafblad heeft.

De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel