Wethouder informeert inwoners niet actief over schadeclaims

FLEVOLAND • Do 13 februari 2020 | 22:32 • Donderdag 13 februari 2020 | 22:32

Burgemeester en wethouders van Dronten gaan inwoners niet actief informeren over procedures voor schadeclaims rond Lelystad Airport. "Wij zijn een overheidsorgaan en geen actiegroep", zei VVD-wethouder Irene Korting donderdagavond in antwoord op vragen van fractievoorzitter Paul Vermast van GroenLinks.

Op 1 april eindigt de termijn voor het insturen van een zogenoemde 'stuitingsbrief' aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over Lelystad Airport. Met zo'n brief kan het recht op schadevergoeding voor bijvoorbeeld de waardevermindering van een woning zeker worden gesteld. Dat geeft geen zekerheid dat er uiteindelijk een schadevergoeding wordt uitbetaald, maar de indiener houdt wel de mogelijkheid om die aan te vragen.

Voorbeeldbrief
Gemeenten als Heerde en Hattem ondersteunen hun inwoners actief daarbij en hebben een voorbeeldbrief op hun website gezet. Vermast vroeg of Dronten dat ook wil doen.

Wethouder Korting wees erop dat er op het oude land ook gemeenten zijn die géén hulp bieden. Zelf is zij eveneens niet van plan om hier een rol in te spelen: "Wij zien dit niet als onze rol. Het gaat om een besluit van de rijksoverheid en zo moeten collega-overheden niet met elkaar omgaan."

'Opkomen voor belangen inwoners'
"Een teleurstellende reactie, al komt het ook niet helemaal onverwacht", antwoordde Paul Vermast. Hij vindt dat het college moet opkomen voor de belangen van haar inwoners: "Maar daarin verschillen wij van opvatting."

In januari wees Leefbaar Zeewolde inwoners ook op het aflopen van de bezwaartermijn op 1 april. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur zei toen dat er een nieuwe termijn van vijf jaar gaat gelden, zodra het aangepaste luchthavenbesluit wordt vastgesteld. Minister Van Nieuwenhuizen moet daarover eerst nog in gesprek met de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel