Schiphol wil treinverbinding naar Lelystad Airport

LELYSTAD • Vr 14 februari 2020 | 10:51 • Vrijdag 14 februari 2020 | 10:51

De Royal Schiphol Group wil dat er een directe spoorverbinding tussen Lelystad Centrum en Lelystad Airport komt. Schiphol presenteerde vrijdag de jaarcijfers en een actieprogramma om de stikstofuitstoot op en rond de luchthavens terug te dringen. De treinverbinding is onderdeel van dat programma.

De organisatie wil niet alleen de uitstoot van het vliegverkeer verminderen. Ook bijvoorbeeld het verkeer van en naar het vliegveld zorgt voor stikstofuitstoot. Schiphol probeert al langer te stimuleren dat passagiers met elektrische bussen en taxi's van en naar de luchthaven reizen. Voor de langere termijn pleit Schiphol voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven. Naast de verbinding in Lelystad, spreekt het bedrijf zich ook uit voor een directe spoorverbinding naar Eindhoven Airport.

Natuur beschermen
Aanleiding voor het actieprogramma is een recent rapport van de commissie-Remkes. Die heeft voor het kabinet in kaart gebracht wat er nodig is om de natuur in Nederland beter te beschermen tegen de neerslag van schadelijke stikstofoxiden. De luchtvaart speelt daarin een beperkte rol maar moet wel bijdragen, concludeerde Remkes.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) komt binnenkort met plannen voor de toekomst van de luchtvaart in Nederland. Vorig jaar kondigde zij al aan dat groei voortaan pas wordt toegestaan als de sector eerst zorgt voor minder overlast voor omwonenden en minder belasting voor milieu en klimaat.

Elektrische bus
De gemeente Lelystad laat weten: "Het doortrekken van de spoorverbinding naar Lelystad Airport, genoemd als onderdeel binnen het actieprogramma stikstof van Schiphol, is een interessante optie." Volgens de gemeente is investeren in de infrastructuur van de stad altijd goed. Lelystad wil graag meedenken over maatregelen die de stikstofuitstoot kunnen verminderen.

De gemeente heeft in samenwerking met Arriva en Lelystad Airport eerder al aangekondigd dat er een elektrische bus gaat rijden tussen het centrum en het vliegveld. Zodra het vliegveld is geopend zal de zogenoemde Airport Express gaan rijden, die al voor vermindering van de uitstoot zorgt. "Nadere berekeningen zouden moeten uitwijzen hoeveel dat is. Vooralsnog zijn we het meest geïnteresseerd in hoe we op korte termijn – met inachtneming van te nemen milieumaatregelen – kunnen zorgen dat Lelystad Airport open gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel