Verplaatste bomen alsnog gekapt

EMMELOORD • Ma 17 februari 2020 | 19:35 • Maandag 17 februari 2020 | 19:35

Zo'n 30 wankele bomen in de nieuwbouwwijk Emmelhage zijn gekapt. De bomen werden in 2012 en 2013 verplaatst vanuit het centrum van Emmeloord naar de nieuwbouwwijk. Volgens de gemeente Noordoostpolder is uit onderzoek gebleken dat de bomen niet goed wortelden. Dat werd vooral duidelijk op dagen met harde wind.

De bomen kwamen van het centrale plein De Deel en van de Rivièralaan, waar de bomen te dicht op elkaar stonden. Om ze te behouden werden de bomen opnieuw geplant langs singels aan de rand van Emmelhage. Daar bleek al snel dat ze bij harde windvlagen scheef kwamen te staan. Spanbanden moesten de bomen overeind houden.

De afgelopen jaren zijn bij stormen enkele van de bomen omgewaaid. Omwonenden moesten hun auto's soms ergens anders parkeren om te voorkomen dat een boom op het voertuig zou vallen. Nadat er door storm Ciara zeven bomen wankelden en er één omviel heeft de gemeente Noordoostpolder besloten ze weg te halen.

Waarom is de verhuizing mislukt?
De gemeente laat onderzoeken waarom de bomen op de nieuwe plek niet hebben kunnen aarden. Volgens een woordvoerder zijn verplaatsingen op deze wijze normaal gesproken heel kansrijk. De operatie is uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Ook de Bomenbank is geconsulteerd. Wie het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet bepaald.

Een woordvoerder van de gemeente kon maandag niet direct zeggen wat de verplaatsing van de bomen en de nazorg op de nieuwe locatie hebben gekost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel