Coalitiepartijen willen snel woningbouw in Almere Pampus

ALMERE • Di 18 februari 2020 | 7:06 • Dinsdag 18 februari 2020 | 7:06

De regeringspartijen D66 en CDA willen op korte termijn investeren in de bouw van zeker 25.000 woningen in Almere Pampus. Daarvoor is ook een IJmeerverbinding nodig, een brug of tunnel voor een ov-verbinding die het gebied direct verbindt met Amsterdam.

Om het landelijke huizentekort terug te dringen, wil het kabinet de komende jaren 300.000 woningen bijbouwen. Pampus heeft ruimte voor een flink deel daarvan, zeggen D66 en CDA. "Er ligt een prachtige plek waar we dat kunnen doen", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. "Dat kun je daar doen als je ook een snelle metroverbinding aanlegt." Het geld moet voor een deel uit het investeringsfonds komen dat het kabinet wil oprichten voor langdurige economische groei.

Een oude impressie van de IJmeerlijn:

De plannen voor een IJmeerverbinding bestaan al jaren. De partijen willen dat er onderzoek wordt gedaan naar een brug- en een tunnelvariant. Jetten: "Mijn voorkeur zou uitgaan naar een tunnel, omdat je dan het IJmeer intact kan houden. Als je een snelle metrolijn aanlegt, ben je in 10 minuten in hartje Amsterdam."

Hoeveel kost een IJmeerverbinding?
De kosten van zo'n IJmeerverbinding werden in 2012 op 2,2 tot 2,9 miljard euro geschat. Jetten verwacht dat de kosten grotendeels kunnen worden opgebracht door het nieuw op te richten Nationale Groeifonds. "Alle gronden zijn al in bezit van de overheid dus we verdienen geld met de verkoop van woningen", stelt Jetten. "Dat geld kan weer geïnvesteerd worden in de infrastructuur."

De partijen hopen dat er over vijf jaar in Almere Pampus gebouwd kan worden.

Wethouder Jan Hoek van Almere noemt het mooi nieuws. Hij vindt het fijn dat ook in Den Haag nu de uitbreidingsopgave inclusief IJmeerverbinding op de agenda staat. "Dat iemand een IJmeerverbinding bedenkt, dat is geen nieuws. Maar dat twee regeringspartijen nu zeggen: we zouden daar veel meer werk van moeten maken dan we de afgelopen jaren hebben gedaan. We zouden het eerder moeten doen. Dat zijn toch echt wel zaken die nieuw zijn", zegt Hoek.

Lees ook: IJmeerlijn en woningbouw Pampus: terug van nooit weggeweest

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel