Tussen drie en zes miljoen euro extra naar Floriade

ALMERE • Do 27 februari 2020 | 19:20 • Donderdag 27 februari 2020 | 19:20

Er gaat waarschijnlijk tussen de drie en zes miljoen euro extra naar de Floriade in Almere. Dat maakte wethouder Jan Hoek donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt.

De organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling, de Floriade BV, had de gemeente om negen miljoen euro gevraagd maar dat vindt het college van burgemeester en wethouders te veel geld. Over het precieze bedrag wordt nog onderhandeld. Wethouder Jan Hoek: "We zijn het aan onszelf, gemeenteraad en bewoners van Almere verplicht om het verzoek van de BV op een goede en strenge manier te beoordelen."

'Meer geld voor minder'
Verschillende politieke partijen hebben moeite met nog meer geld voor de Floriade. Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen, omdat doelstellingen niet gehaald zijn: "Aan de ene kant wil het college meer geld en aan andere kant krijgen we er minder voor." De PVV noemt de 3 tot 6 miljoen die Almere extra wil geven voor de Floriade onacceptabel. "We zijn bang voor een compleet uitgekleed evenement", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk. Volgens Hoek zal daar geen sprake van zijn. "We zijn nog steeds bezig om een mooie expositie te organiseren waarin je de groene toekomst van de stad gaat zien."

In maart neemt het college een beslissing over het verzoek om extra geld. De gemeenteraad moet dan nog goedkeuring geven.

'Rust in het proces'
Wethouder Hoek maakte de bedragen donderdagavond bekend 'om rust in het proces te brengen'. Hij wilde de bedragen eerder nog geheim houden tot de onderhandelingen klaar zijn. Toen de oppositiepartijen ontdekten dat coalitiepartijen wel op de hoogte waren van het extra bedrag, diende de voltallige oppositie een motie van afkeuring in tegen de coalitiepartijen.

Meer mensen nodig
Directeur Peter Verdaasdonk van de Floriade BV zei twee weken geleden dat extra geld nodig is omdat er meer mensen moeten worden aangetrokken om ervoor te zorgen dat het evenement in 2022 een succes wordt. Zo moet er hard getrokken worden aan het binnenhalen van sponsoren. Tot nu toe is er nog geen enkel contract getekend.

Ook voor de marketing en verkoop van tickets is extra personeel nodig. Dit om er voor te zorgen dat er 2,1 miljoen betalende bezoekers op de Floriade afkomen. Als derde punt noemde Verdaasdonk het binnenhalen van exposerende landen. Tot nu toe hebben vooral Aziatische en Afrikaanse landen toegezegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel