Voltallige oppositie keurt gedrag coalitie rond Floriade af

ALMERE • Vr 14 februari 2020 | 0:55 • Vrijdag 14 februari 2020 | 0:55

De voltallige oppositie in de Almeerse gemeenteraad vindt dat de coalitiepartijen hebben geprobeerd informatie over de Floriade achter te houden. De hele oppositie diende een motie van afkeuring in tegen de andere partijen. Dat gebeurde donderdagavond tijdens de Politieke Markt in een debat over het nieuwe coalitieakkoord.

Volgens de oppositie zijn collegepartijen niet eerlijk geweest over extra geld dat nodig is voor de Floriade. In de motie staat dat die partijen in eerste instantie hebben aangegeven de hoogte van het extra bedrag dat nodig is niet te kennen. Maar tegenover Omroep Flevoland gaf VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian toe wel op de hoogte te zijn van de 'bandbreedte' van de extra bijdrage.

De oppositiepartijen vinden dat de coalitie opzichtig heeft geprobeerd de bij hen aanwezige kennis over die bijdrage niet met de rest van de raad te delen. 'De bestuurlijke hygiëne door coalitiepartijen en daarmee ook door het college is niet in acht genomen', staat in de motie. 'Dat heeft het aanzien van de raad aangetast.' Die motie haalde het niet omdat de coalitiepartijen tegenstemden.

CDA: er zijn bedragen genoemd
In het debat gaf ook CDA-fractievoorzitter Bastiaan Malotaux aan dat er tijdens de coalitieonderhandelingen bedragen zijn genoemd. "Tijdens de onderhandelingen hebben we uitvoerig gesproken over de Floriade. Daarbij hebben we ook de verantwoordelijke wethouders uitgebreid ondervraagd over de laatste stand van zaken. Daarbij werd verteld dat vanuit de Floriade BV een verzoek is gekomen voor extra geld. Over dat bedrag zouden ze stevig in onderhandeling gaan om te zorgen dat dit lager uit zou komen. Die onderhandelingen zijn nog steeds gaande. Dus het lijkt me zeer onverstandig om de bandbreedte waarover gespeculeerd werd in de openbaarheid te noemen."

Malotaux voegde daaraan toe het wel belangrijk te vinden dat zowel de coalitie als oppositie gelijke informatie heeft. "Dus als ze dat wensen kunnen ze dat ook gewoon in vertrouwen bij de verantwoordelijke wethouders ophalen."

Woonplannen
De oppositiepartijen lagen eerder in de week ook al op ramkoers met de coalitie over het achterhouden van informatie. Het stoorde de oppositie dat zij een concept van de woonvisie voor de komende tien jaar niet kreeg en collegepartijen wel. Donderdagavond werd hun die informatie alsnog toegezegd door burgemeester Franc Weerwind.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel