Extra geld naar Floriade; hoogte van bedrag nog geheim

ALMERE • Do 13 februari 2020 | 23:03 • Donderdag 13 februari 2020 | 23:03

De organisatie van de Floriade doet binnenkort een verzoek aan de gemeente Almere voor een financiële injectie. De hoogte van het bedrag wil directeur Peter Verdaasdonk nog niet bekendmaken, maar dat er extra geld nodig is staat als een paal boven water. Verdaasdonk was er donderdagavond tijdens de Politieke Markt duidelijk over: "Er moet geld bij om onze doelen te halen. Punt."

Het verzoek om een extra financiële bijdrage werd afgelopen weken al langzaamaan zichtbaar. Zo staat in het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord dat het 'vermoedelijk onontkoombaar' is.

Extra personeel nodig
Verdaasdonk zegt dat er meer mensen nodig zijn om er voor te zorgen dat het evenement in 2022 een succes wordt. Zo moet er hard getrokken worden aan het binnenhalen van sponsoren.

Tot nu toe is er nog geen enkel contract getekend. Gehoopt werd op het aantrekken van enkele grote bedrijven, maar dat is dus niet gelukt. Ingezet wordt nu op vele kleinere sponsoren. In totaal moeten die nog steeds een bedrag van zo'n 10 miljoen opbrengen.

Ook voor de marketing en verkoop van tickets is extra personeel nodig. Dit om er voor te zorgen dat er 2,1 miljoen betalende bezoekers op de Floriade afkomen. Als derde punt noemt Verdaasdonk het binnenhalen van exposerende landen. Tot nu toe hebben vooral veel Aziatische en Afrikaanse landen toegezegd. Bij Europese landen kost het meer moeite en mankracht om een deal te sluiten.

Naast de extra inzet van mensen zijn ook alle risicoposten in de begroting de afgelopen maanden opnieuw beoordeeld.

PVV: Jan en alleman weet het al
Dat Verdaasdonk het bedrag waar straks formeel om gevraagd gaat worden nog niet wil noemen wekte donderdagavond irritatie bij oppositiepartijen. PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk sprak hardop het vermoeden uit dat coalitiepartijen al wél weten hoe hoog het bedrag is.

Hij verwees naar het Wob-verzoek dat oppositiepartijen eerder deze week hebben ingediend om de concept-woonvisie te krijgen. Dit is tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie verstrekt aan de zes coalitiepartijen, maar de oppositie kreeg het document aanvankelijk niet. De PVV denkt dat hetzelfde het geval is bij de Floriade.

VVD: we kennen de bandbreedte
VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian zei tegen Omroep Flevoland het precieze bedrag niet te kennen, maar gaf wel toe op de hoogte te zijn van de 'bandbreedte' van het verzoek dat eraan komt.

Ellian deed zijn uitspraak voordat het plenaire deel van de Politieke Markt begon. Toen daar duidelijk werd wat Ellian tegen Omroep Flevoland had gezegd, leidde dat tot een felle confrontatie tussen oppositie en coalitie.

Welke landen hebben al toegezegd?

Landen met een eigen paviljoen:
Indonesië, China, Qatar, Thailand, Bhutan, Griekenland, Luxemburg en Polen.

Landen in het ‘World Pavilion’:
Myanmar, Pakistan, Angola, Bangladesh, Benin, Bolivia, Ethiopië, Egypte, Gambia, Guinee, India, Kenia, Nepal, Sierra Leone en Sudan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel