Medicijn opgenomen in voorlopig behandeladvies coronavirus

ZEEWOLDE • Wo 4 maart 2020 | 16:18 • Woensdag 4 maart 2020 | 16:18

Het medicijn Chloroquine dat in Zeewolde geproduceerd wordt, is opgenomen in het voorlopige behandeladvies van het RIVM. Dat meldt EenVandaag. Het RIVM heeft maandag een nieuwe versie van het advies online gezet, waarin het middel toegevoegd is.

In het behandeladvies staat dat het effect van Chloroquine nu alleen nog in reageerbuisjes getest is. Of het net zo goed werkt bij mensen die besmet zijn, wordt momenteel onderzocht. Volgens het RIVM zijn er wel bijwerkingen, maar kan daar door artsen goed op geanticipeerd worden.

Het RIVM heeft het voorlopige behandeladvies opgesteld voor artsen die patiënten met het virus behandelen. Bij patiënten met milde klachten wordt geadviseerd om met het Zeewoldense medicijn te starten als de klachten verergeren. Patiënten moeten daar wel eerst toestemming voor geven. Bij een patiënt die in het ziekenhuis op de verpleegafdeling opgenomen wordt, kan er direct mee gestart worden. Patiënten die op de IC belanden, wordt een behandeling met Chloroquine in combinatie met andere medicijnen aangeraden.

Ace Pharmeceuticals wilde woensdag geen commentaar geven over de opname van het medicijn in het voorlopige behandeladvies.

Chloroquine
Van oorsprong is Chloroquine een medicijn tegen malaria. Het middel is in China getest op een aantal coronapatiënten. Zij knapten sneller op dan patiënten die het medicijn niet kregen. Het middel zorgt ervoor dat de koorts afneemt en de longfunctie beter wordt.

Crisisnummer
Er zijn veel mensen met vragen over het coronavirus. De overheid heeft daarom een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt, waar iedereen zijn vragen kwijt kan. Het crisisnummer is 0800-1351.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel