Gedeputeerde Staten: geen anticonceptie voor grote grazers

LELYSTAD • Do 5 maart 2020 | 20:45 • Donderdag 5 maart 2020 | 20:45

Anticonceptie geven aan grote grazers in de Oostvaardersplassen kán wel, maar de effecten ervan zijn zeer onduidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig, dat weer hoge kosten met zich meebrengt. En als de anticonceptie al werkt, dan duurt het nog zeker drie jaar voor de groei van de kuddes tot stand wordt gebracht. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Daarom stuurt Gedeputeerde Staten het rapport door naar Provinciale Staten met het advies om niet te beginnen aan anticonceptie.

De onderzoekers keken in opdracht van de provincie Flevoland naar het toepassen van anticonceptie bij wilde, vrij levende dieren in de hele wereld. Ze ontdekten dat er verschillende methodes gebruikt worden voor het toedienen van de anticonceptie, maar die zijn niet automatisch toe te passen in de Oostvaardersplassen. Zo worden er middelen gebruikt die in Nederland nog niet toegestaan zijn.

'Diervriendelijk alternatief'
De provincie wil dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen flink daalt. Om dat te bereiken werden ze tot voor kort afgeschoten. Anticonceptie zou een diervriendelijk alternatief kunnen zijn. Veel actiegroepen die tegen het faunabeleid in de Oostvaardersplassen zijn, zijn daarom groot voorstander van anticonceptie.

'Niet te doen'
Maar volgens de onderzoekers is het met name bij edelherten niet te doen. Bij koeien en paarden is het iets makkelijker omdat die in een vangkraal ingespoten kunnen worden. Edelherten moeten beschoten worden met pijltjes en er zijn ook nog eens meerdere behandelingen nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel