Raad voorzichtig positief over uitbreiding Van Werven

BIDDINGHUIZEN • Do 5 maart 2020 | 23:41 • Donderdag 5 maart 2020 | 23:41

De gemeenteraad van Dronten staat voorzichtig positief tegenover een eventuele uitbreiding van afvalbedrijf Van Werven in Biddinghuizen. Wel worden er voorwaarden gesteld, zoals een goede aansluiting op de Biddingringweg. Maar ook moet er een groene aankleding van het terrein komen en breed overleg met omwonenden en belanghebbenden bij de besluitvorming.

In een speciale commissievergadering werd donderdagavond over de uitbreidingswensen van de afvalverwerker gepraat. Er lag geen concreet plan of advies, er werd vooral van gedachten gewisseld over de eventuele uitbreiding.

Het recyclingbedrijf mag nu niet uitbreiden op de huidige locatie aan de Biddingringweg. Twee jaar geleden vroeg het bedrijf ook al om uitbreidingsmogelijkheden, maar kreeg toen 'nee' te horen. Vooral omdat het om een niet-agrarisch bedrijf in het buitengebied gaat. Maar omdat het wel pal naast een bedrijventerrein ligt, begint het college inmiddels toch te schuiven.

Circulaire economie
De activiteiten van Van Werven passen goed in de ambitie om een circulaire economie te stimuleren, zegt het college. De gemeenteraad is ook gevoelig voor dat argument, bleek bij de bijeenkomst. De grootste zorgen van de raadsleden lagen op andere gebieden.

VVD'er Gach vroeg zich af of er wel genoeg woonruimte is voor eventuele arbeidsmigranten, of zoals hij het noemde 'medewerkers die niet gaan forenzen'. De meeste partijen drongen er op aan om toekomstig personeel in de eigen gemeente te zoeken. Directeur Van der Giessen van Van Werven zei daarover dat hij hoopt statushouders in dienst te kunnen nemen.

Angst voor grote loodsen
Paul Vermast van GroenLinks vreest voor grote 'Inditex-achtige' loodsen. Chantal Sijtsma van Leefbaar Dronten stipte aan dat ze goed onderbouwd wil zien hoeveel CO2-uitstoot met de uitbreiding gepaard gaat.

Van der Giessen gaf aan dat een verbindingsweg naar de Biddingringweg over het terrein van de afvalverwerker mag lopen en dat het bedrijf ook wil helpen bij de aanleg. Ook zegde hij toe dat er geen grote, hoge loodsen komen, maar dat gekeken wordt naar manieren om het bedrijf zo groen mogelijk aan te kleden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel