Toch zonneveld tussen Trekweg en A6

ALMERE • Vr 6 maart 2020 | 0:15 • Vrijdag 6 maart 2020 | 0:15

Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere gaat toch akkoord met plaatsing van een zonneveld tussen de Trekweg en de A6. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Dwarsligger VVD ging overstag na een amendement van ChristenUnie om niet voor een grote, maar kleine variant van het energiepark te kiezen.

In het aangenomen CU-amendement staat te lezen: "Deze variant past beter in het Groen-Blauwe raamwerk, en laat veel meer ruimte voor biologische landbouw dan in de voorkeursvariant van het college. In de 20 hectare-variant liggen de panelen altijd uit het zicht van de hoogbouw en door de groene strook ook uit het zicht van bewoners van de laagbouw."

Het zonneveld wordt dus geen 40 hectare, maar 20 hectare groot. Daardoor is er geen uitzichtverlies voor de omwonenden en minder verlies van landbouwgrond. Deze bezwaren deden coalitiepartij VVD eerder besluiten om tegen de variant van 40 hectare te stemmen.

'Terrein moet groen blijven'
En hoewel VVD met de kleinere variant tevreden was, waren er ook partijen tegen. Zo vonden PVV en Leefbaar Almere dat de gemeente het terrein groen moet laten en niet moet opofferen aan zonnepanelen.

Almere moet net als andere gemeenten alternatieven voor energieopwekking realiseren. Doordat voor een kleine variant is gekozen, moet de gemeente in de toekomst op zoek naar andere locaties om zonnevelden op te realiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel