Aardwarmteboor voor kassen deze week de grond in

LUTTELGEEST • Ma 16 maart 2020 | 7:11 • Maandag 16 maart 2020 | 7:11

In Luttelgeest bouwen twee tuinders een aardwarmte-installatie. Deze week gaat de boor de grond in op zoek naar warm water op een diepte van twee kilometer. Het gebied is in kaart gebracht en de verwachting is dat er een warmwaterbron van 300 kuub met een temperatuur van 80 graden in de bodem zit.

Dat water wordt gewonnen, gaat door warmtewisselaars en zo kunnen de kassen van de tuinders verwarmd worden. Het koelere water, dat dan nog een temperatuur van 30 graden heeft, gaat terug de grond in.

Duurzaam
Het gebruik van aardwarmte is duurzamer dan het gebruik van fossiele brandstof. De verwachting is dat er in totaal 100 hectare aan kassen van aardwarmte kunnen worden voorzien. Daarmee wordt 15 tot 10 miljoen kuub gas bespaard, de hoeveelheid die 10.000 huishoudens verbruiken.

Het aardwarmteproject kost 25 miljoen euro. De initiatiefnemers leggen zelf geld in en daarnaast zijn er drie financiers, DE-on, Nationaal Groenfonds en Bank Nederlandse Gemeenten. Zij verstekken leningen, die uit de opbrengsten van het project moeten worden terugbetaald. De tuinders verwachten dat ze 15 jaar moeten afschrijven op de installatie. Daarna hebben ze financieel voordeel. De verwachting is dat de bron dan nog 15 jaar warm water kan leveren.

Het is niet voor het eerst dat er in Flevoland kassen verwarmd gaan worden met aardwarmte. Hoogweg Paprikakwekerijen bouwde eerder een aardwarmte-installatie in Luttelgeest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel