Tulpenteler: "Alles kan in de shredder"

NOORDOOSTPOLDER • Di 17 maart 2020 | 7:15 • Dinsdag 17 maart 2020 | 7:15

De maatregelen rond het coronavirus zijn een ramp voor de tulpensector. De bloemen worden niet verkocht en blijven staan. Landelijk gaat het om een schadepost van honderd miljoen euro. Voor de bedrijven in de omgeving van Noordoostpolder gaat het om ruim drie miljoen euro, schat sierteler Wilbert van Bentem uit Marknesse.

De meeste tulpen van Van Bentem komen normaal gesproken via de veiling in Aalsmeer in Duitsland terecht. Maar ze staan ook bij bloemisten, supermarkten en in de eigen bloemisterij van Van Bentem. Nu zijn de grenzen dicht en de supermarkten hebben door de hamsterwoede wat anders aan hun hoofd, zegt Van Bentem. "Ze geven de voorkeur aan de distributie van voedsel en bloemen zijn bijzaak." Volgens hem worden bloemen nu in de distributiecentra van Albert Heijn al weggegooid. Omdat de bloemenmarkten niet mogen doorgaan, staat die verkoop ook stil.

Van Bentem ziet de toekomst somber in. Hij heeft dit jaar net een nieuwe bosrobot gekocht, een machine die bosjes tulpen maakt. Kosten: vier ton. Dat is nu eigenlijk weggegooid geld, want hij kan de twintig miljoen tulpen in de kassen niet meer kwijt. "Alle koelcellen zijn nog vol maar er is geen handel meer. Alles kan in de shredder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel