Werkstraf en boete voor bespugen supermarktmanager

LELYSTAD • Vr 20 maart 2020 | 14:35 • Vrijdag 20 maart 2020 | 14:35

Een man heeft 40 uur werkstraf en een boete van 350 euro gekregen voor het bespugen van een supermarktmanager. Dat gebeurde kortgeleden in een winkel op de Passage in Lelystad. De man stond vrijdag tijdens een supersnelrechtzitting terecht.

Hij ging tegen sluitingstijd nog snel naar binnen en pakte een blikje bier. Toen hij te horen kreeg dat hij naar buiten moest, verzette hij zich. Bij de uitgang van de supermarkt spuugde hij de manager van dichtbij recht in het gezicht.

De manager was bang door het incident besmet te zijn met corona en deed aangifte. De verdachte heeft bekend en zei vrijdag in via een videoverbinding dat hij zich heeft laten gaan. Ook zei hij zeker te weten dat hij geen corona heeft. De man vertelde verder dat hij boos was omdat hij drie minuten voor sluitingstijd binnenkwam en er ook nog andere klanten waren. Hij heeft nu spijt van zijn acties.

Regels voor menselijk contact
De officier van justitie vindt dat de man de schuld nu buiten zichzelf legt. De verdachte had de winkel uit moeten gaan toen de manager dat tegen hem zei. Het OM ziet het spugen als strafbare vorm van belediging, zeker in deze tijden waarin de angst voor corona groot is en er regels zijn voor menselijk contact.

Mishandeling
Volgens de rechtbank valt de actie van de man onder mishandeling, gezien de coronacrisis. Door te spugen veroorzaakte de man hevige onrust bij het slachtoffer. Daarom zou celstraf op zijn plaats geweest zijn. De rechtbank heeft echter meegewogen dat de man spijt heeft. Daarnaast heeft hij niet bewust misbruik gemaakt van de corona-situatie. Daarom is het bij een werkstraf en boete gebleven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel