Centraal eindexamen van de baan

FLEVOLAND • Di 24 maart 2020 | 11:23 • Dinsdag 24 maart 2020 | 11:23

Het centraal eindexamen voor scholieren in het voortgezet onderwijs gaat niet door. Vanwege corona wordt het risico te groot geacht om in een zaaltje examens af te nemen bij grote aantallen leerlingen.

De centrale examens worden niet op een later moment afgenomen, maar volledig geschrapt. In Flevoland heeft dat gevolgen voor ruim 5000 eindexamenkandidaten, blijkt uit cijfers van het CBS. Docenten gaan nu op basis van de schoolexamens bepalen of een leerling slaagt of zakt.

Bij het afnemen van schoolexamens hebben scholen maximale vrijheid in het bepalen van het rooster, in tegenstelling tot de eindexamens. Sommige scholen hebben de schoolexamens in de voorbije weken al afgenomen. Andere scholen zitten daar nog midden in.

'Dat moet wel lukken'
Leerlingen van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord zijn blij dat ze dit jaar geen eindexamen hoeven te doen. Voor Marten Scheffer komt het besluit goed uit: "Het is voor mijn gunstig". Scheffer moet nog schoolexamen wiskunde doen. Maar dat moet wel lukken. "Ik sta er goed voor."

"Je zit in één lokaal met z’n allen en dat is volkomen onveilig."

— Shirley Tuinte, examenleerling

Shirley Tuinte, die ook in de examenklas zit van het Zuyderzee, vindt het logisch dat de eindexamens niet doorgaan. "Je zit in één lokaal met z’n allen en dat is volkomen onveilig," zegt ze. Er komt ook enorme druk op de schoolexamens die je nog moet maken. "Het is bepalend voor of je slaagt of niet." Zelf denkt Tuinte dat ze het wel haalt.

Het wordt nog een hele klus voor het Zuyderzee Lyceum om de schoolexamens die nog afgenomen moeten worden, te organiseren. Gerard Berends, directeur van het Zuyderzee Lyceum, is blij met het besluit van de minister om de eindexamens dit jaar niet door te laten gaan. "We hebben tijd gekregen om de schoolexamens af te ronden."

"Eigenlijk zijn we nu al bezig met de eindexamens. Heel veel leerlingen moet dat nog verwerken.”

— Gerard Berends, directeur Zuyderzee Lyceum

De tas wordt nog niet buiten gehangen
Net als voor alle scholen is deze periode ook voor het Zuyderzee Lyceum bijzonder. Berends: "Eigenlijk zijn we nu al bezig met de eindexamens. Heel veel leerlingen moet dat nog verwerken.” Marten Scheffer die goede cijfers heeft, hangt nog niet z’n tas buiten. “Eerst maar even afwachten hoe het jaar afloopt."

Eerder vandaag maakte de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) bekend de voor deze week geplande schoolexamens op te schorten, omdat het met de aanscherping van de coronaregels onduidelijk is hoe het verbod op samenkomsten verenigd moet worden met het toetsen van leerlingen op school. Wanneer de schoolexamens wel worden ingepland is nog onduidelijk.

Onder de SVOL vallen ISG Arcus, scholengemeenschap Lelystad en scholengemeenschap De Rietlanden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel