Oud-dominee Harry Jaspers Focks overleden 

ZEEWOLDE • Zo 29 maart 2020 | 14:12 • Zondag 29 maart 2020 | 14:12

Oud-dominee Harry Jaspers Focks uit Zeewolde is overleden. Dat heeft dominee Lex Boot zondagochtend laten weten tijdens de kerkdienst van de PKN in Zeewolde. Harry Jaspers Focks is 68 jaar geworden.

De oud-dominee raakte eerder deze week zwaargewond bij een eenzijdig wielrenongeluk. In het ziekenhuis is Jaspers Focks overleden aan zijn verwondingen. In de zondagdienst werd stil gestaan bij zijn plotselinge overlijden. "We zijn helemaal van de kaart", zegt dominee Boot over zijn voorganger. "We zoeken naar woorden maar hebben die niet."

Erepenning
Jaspers Focks was een bekende verschijning in Zeewolde. Hij was bijna 18 jaar lang voorganger bij de PKN in het dorp. In 2018 ging de dominee met emeritaat. Bij zijn laatste dienst kreeg hij van burgemeester Gerrit Jan Gorter een erepenning van de gemeente. Gorter roemde de wijze waarop hij zich had ingezet over de kerkelijke gemeente en het dorp Zeewolde.

Zo had hij een bijzondere rol bij de nasleep van de tragische verkeersongelukken in oktober 2004, zei burgemeester Gorter bij het uitreiken van de erepenning. In oktober 2004 kwamen bij twee verkeersongelukken zes jonge Zeewoldenaren om het leven. Jaspers Focks was een luisterend oor in de verwerking van de gebeurtenissen.

Regenboogvlag
In 2016 kwam Jaspers Focks in het nieuws omdat hij op kerkcentrum Open Haven de regenboogvlag hees. Door de regenboogvlag buiten te hangen, wilde hij samen met andere kerkgenootschappen steun betuigen aan de lhbt-gemeenschap.

In 2017 deed de dominee mee aan de Zeewolder editie van het tv-programma Maestro, in de versie van muziekvereniging AMVZ in The Lux. De dominee won deze dirigentenwedstrijd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel