'We kappen bomen nooit zonder reden'

ALMERE • Vr 3 april 2020 | 12:28 • Vrijdag 3 april 2020 | 12:28

De gemeente Almere zegt bomen nooit te kappen zonder goede reden. Het kappen van bomen wordt bijvoorbeeld gedaan vanwege de veiligheid. Dat antwoordt de gemeente op vragen van de Partij voor de Dieren.

De PvdD in Almere wil dat de gemeente stopt met het massaal kappen van bomen en stelde daar vragen over. Volgens de partij is er sprake van kaalslag, en die is niet goed voor mens en dier.

De gemeente is het eens dat het kappen van bomen niet goed is voor het leefgenot van mens en dier. "Wij verwijderen daarom ook nooit zonder reden bomen en zorgen zo veel als mogelijk voor vervanging. Wij houden ons daarbij aan de spelregels die daarvoor zijn afgesproken in het door de raad vastgestelde Bomenkader", zegt Almere.

Het Bomenkader
De gemeente Almere heeft in 2017 besloten om een deel van de bomen in de gemeente te kappen. Het beleid daarvoor staat beschreven in het zogeheten Bomenkader. Het kappen heeft onder meer te maken met de leeftijd van de bomen en de schimmelziekte essentaksterfte. Bomen die tegen de vlakte gaan, worden vaak vervangen voor nieuwe exemplaren.

Enkele andere speerpunten uit het Bomenkader:
- Het is belangrijk dat het groene karakter van de stad behouden blijft.
- De gemeente werkt aan de veiligheid en gezondheid van de bomen in de stad. Hiervoor is inspecteren en snoeien nodig.
- Bewoners mogen meebeslissen bij de kap van bomen.
- Hoe dichter een boom bij een huis staat, hoe groter de invloed is die een bewoner heeft.
- In de buurt van fietspaden, watergangen, busbanen en dreven neemt de invloed van bewoners af.

Kapseizoen 2020
De PvdD wilde vorig jaar samen met de PVV en SP invloed uitoefenen op het kapseizoen van 2020. Dit was alleen niet mogelijk omdat het college van burgemeester en wethouders de evaluatie van de bomenkap nog niet klaar had liggen, stelde de Partij voor de Dieren. Terwijl dit wel beloofd zou zijn.

De evaluatie is volgens de gemeente inmiddels wel verstuurd. Almere zegt in de tussentijd zorgvuldig gekeken te hebben welke bomen echt gekapt moesten worden. Ook is bekeken welke werkzaamheden uitgesteld konden worden. "Voor een gezond bomenbestand in Almere is het verwijderen en vervangen van bomen soms noodzakelijk", aldus de gemeente.

Kale plekken
De PvdD uitte in de vragen vooral zorgen dat de bomenkap te snel gaat, in plaats van in fases. Hierdoor worden insecten en dieren in rap tempo 'dakloos'. De gemeente laat weten dat als het mogelijk is, de bomen altijd in fases gekapt worden. In de tussentijd kunnen dan weer nieuwe teruggeplaatst worden. Soms is dat niet mogelijk. Hierdoor ontstaan op sommige locaties kale plekken.

"Voor een gezond bomenbestand in Almere is het verwijderen en vervangen van bomen soms noodzakelijk."

— Gemeente Almere

De gemeente moest de PvdD vertellen waarom soms kleinere bomen worden teruggeplaatst dan eerder beloofd aan bewoners. Als voorbeeld worden de bomen aan het Johnsonpad in Almere Buiten genoemd. Voor de gekapte bomen op die locatie heeft de gemeente in een bewonersbrief geschreven dat daar bomen van vijf tot zeven meter voor in de plaats zouden komen. De bomen die zijn teruggeplaatst reiken tot maximaal vier meter volgens de PvdD. De gemeente zegt dat dit niet klopt. Er worden juist grotere bomen teruggeplaatst dan in de brief aangekondigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel