Voltallige oppositie steunt motie van treurnis over bomenkap Westerdreef

ALMERE • Vr 18 februari 2022 | 12:11 • Vrijdag 18 februari 2022 | 12:11

Almeerse oppositiepartijen zijn teleurgesteld over de gang van zaken rondom de extra bomenkap aan de Westerdreef in Almere Haven. Partij voor de Dieren, SP en PVV dienden donderdagavond een motie van treurnis in tegen wethouder Hilde van Garderen, omdat ze geen toestemming vroeg aan de raad voor het kappen van vijftien extra bomen.

De motie van treurnis haalde het net niet, ondanks steun van de voltallige oppositie. "Ik heb een week geleden de portefeuillehouder tot twee keer toe horen zeggen dat er een fout is gemaakt, maar dat het uiteindelijk een besluit is van het college. Dat komt op mij over dat de raad willens en wetens is gepasseerd", aldus Hassan Buyatui namens NIDA Almere.

Hoe zat het ook alweer met de bomenkap langs de Westerdreef?
Het kappen van de 152 bomen langs de Westerdreef houdt de gemeenteraad al jarenlang bezig. De abelen langs de weg zijn volgens gemeentelijk onderzoek onveilig en moesten weg. Oppositiepartijen deden eigen onderzoek en daaruit bleek dat de bomen wel stevig genoeg waren.

Wethouder Hilde van Garderen besloot vanwege de discussie over de veiligheid van de bomen de gemeenteraad om toestemming te vragen voor de kap van 137 bomen. Dat was eigenlijk niet nodig, omdat zij zelf dat besluit had mogen nemen. Na veel vergaderingen ging de gemeenteraad akkoord. Maar toen de kap op het punt stond van beginnen, bleek dat de wethouder een fout had gemaakt en dat meer bomen om moesten dan gepland. Met als gevolg, nieuw protest.

Bomenkap toch begonnen
Via spoedmoties probeerde de raad de extra kap tegen te houden. De wethouder wilde niet wachten en begon afgelopen maandag toch met de kap van in totaal 152 abelen. Daarvoor in de plaats komen jonge iepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel