Laatste protestactie voor bomenkap aan de Westerdreef

ALMERE • Zo 13 februari 2022 | 17:17 • Zondag 13 februari 2022 | 17:17

Maandag gaat het dan toch echt gebeuren: de bomen aan de Westerdreef gaan om. Ruim twee jaar werd er door verschillende politieke partijen en door inwoners van Almere geprotesteerd tegen de kap. Zondag kwamen ze voor het laatst in actie in de vorm van een rouwstoet.

De gemeente kondigde in 2020 aan dat de abelen om moeten omdat ze niet stevig genoeg zijn en voor gevaarlijke situaties zorgen. De SP is het daar niet mee eens, en liet een second opinion uitvoeren. Hieruit bleek dat de bomen stabiel genoeg zijn en dat kappen niet nodig is. Uit nieuw onderzoek van de gemeente bleek later dat meer dan de helft onveilig is en dat de kap moest doorgaan.

Chris van der Paardt, één van de organisatoren van de rouwstoet, is verdrietig dat er 152 bomen weg moeten. "Ik ben een man die best durft te huilen", aldus Van der Paardt. "Ik heb echt al een traantje weggepinkt. Misschien gaat dat nog wel gebeuren."

Iepen
De abelen maken plaats voor jonge iepen. Dit is geen goede oplossing, vindt Van der Paardt. "We weten allemaal hoe nieuwe bomen eruit zien. Ze gaan hun best doen om niet een al te klein maatje te nemen, maar het is niks vergeleken met wat er nu staat."

Overlast
Er zijn ook Almeerders die voor de kap zijn. De bomen zorgen voor overlast, vindt Erik van Tielen die vlakbij de Westerdreef woont. "Niet alleen qua licht, blad en pluisjes. Je kan hier van het voorjaar geen raam openzetten omdat je dan vier keer op een dag kan stofzuigen." Ook levert het volgens van Tielen gevaarlijke situaties op. "Ik was boodschappen doen, ik loop naar binnen en ik hoorde een hoop lawaai." De boom bij zijn huis was omgevallen.

Van der Paardt weet waar van Tielen woont en erkent dat de boom die vlakbij zijn woning staat wel erg scheef hangt. "Haal die boom weg", zegt van der Paardt. "Natuurlijk moeten die bomen weg en natuurlijk moet er geluisterd worden naar mensen die echt last hebben van groen. Wat je precies moet doen is niet zo makkelijk. Daar moet je met elkaar over praten. Daar wil ik me heel erg voor inzetten, ook voor de mensen die last hebben van groen."

De gemeente kondigde in eerste instantie aan dat er 137 bomen gekapt moeten worden. Omdat uit de plannen blijkt dat er vijftien bomen meer omgaan, heeft Leefbaar Almere een motie ingediend. Ze willen dat die bomen behouden blijven. Hier wordt donderdag over gesproken in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel