"Bomen Westerdreef zijn stabiel en hoeven niet gekapt te worden"

ALMERE • Za 3 oktober 2020 | 9:25 • Zaterdag 3 oktober 2020 | 9:25

De bomen aan de Westerdreef in Almere Haven zijn stabiel genoeg en hoeven niet te worden gekapt. Dat is de conclusie van bomenexpert Jitze Kopinga. Hij heeft onderzoek gedaan naar de conditie van de bomen, die nu 40 jaar oud zijn. Dat deed Kopinga in opdracht van de Almeerse SP-fractie.

De gemeente gaat de bomen kappen, juist omdat ze onstabiel zouden zijn. Ook geven ze pluisoverlast en er vallen bij wind takken af. Volgens de gemeente zorgt dit voor onveilige situaties. Het gaat in totaal om ruim 130 populieren.

De SP Almere wil de bomen behouden en betaalde een second opinion-onderzoek. Daarmee steunt de partij Havenaren die de bomen willen behouden. De boze bewoners zeggen niks te merken van bomen die op omvallen zouden staan en hekelen de kapplannen van de gemeente. Volgens hen maakt het groen langs de dreef dit één van de mooiste gebieden van Almere. Er is ook een groep inwoners die de bomen wel graag gekapt ziet worden.

Abelen langs de Westerdreef

Bomen kunnen nog veertig jaar mee
Volgens de bomenexpert zijn de bomen nu op de helft van hun levensduur en kunnen ze nog prima 40 jaar mee. Ze zien er volgens hem goed uit. Dat een aantal van de bomen scheef staat is normaal. Het maakt ze volgens Kopinga niet onstabiel. Als daarover nog twijfel is, kan een trekproef aantonen of de populieren stevig in de grond staan.

De SP zegt dat Almeerders die niet willen dat de bomen tegen de vlakte gaan, blij zijn met het rapport. Het onderzoek is aan de Bomencommissie gegeven en aangeboden aan de wethouder. De commissie brengt over zes weken advies uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel