SP: bomen Westerdreef vogelvrij verklaard

ALMERE • Wo 15 juli 2020 | 15:44 • Woensdag 15 juli 2020 | 15:44

De SP in Almere baalt van de bomenkap langs de Westerdreef in Almere Haven. Fractieassistent Eibert Draisma zegt: "De bomen zijn in Almere zijn vogelvrij verklaard."

In een folder kondigde de gemeente Almere de kap aan bij de bewoners van Almere Haven. Daarin staat dat de bomen langs de dreef worden verwijderd omdat ze instabiel zijn, regelmatig takken laten vallen en pluisoverlast geven. De gemeente liet eerder dit jaar al weten nooit te kappen zonder reden. Voor de bomen die in de jaren ’80 zijn geplant, komen 136 iepen terug.

Het visitekaartje van Haven
"De Westerdreef is het visitekaartje van Almere-Haven", zegt Draisma. "Als je daar binnen rijdt, dat is geweldig. Dan waan je je in het Gooi." Volgens hem kunnen populieren tachtig jaar oud worden. Hij ziet liever een gefaseerde vervanging van de bomen, in tegenstelling tot de gemeente die inzet op rigoureuze kap en meteen alles wil weghalen.

Donderslag bij heldere hemel
Het bericht dat de kap aankondigt, komt volgens Draisma als een donderslag bij heldere hemel. Via Facebook heeft hij al veel klachten over de kap gehoord. Volgens de fractieassistent is het beter als er een meerjarenplan voor de bomenkap komt. Volgens hem is dat drie jaar geleden toegezegd, maar is het er nog steeds niet.

De gemeente geeft aan inderdaad niet met een meerjarenplan bomenkap te werken. Een woordvoerder laat weten: "We inspecteren onze bomen regelmatig, minimaal één keer per vier jaar en als er aanleiding toe is vaker. Als er uit de inspecties naar voren komt dat de bomen bijvoorbeeld ziek zijn, dan worden de bomen vervangen. Bij het verwijderen of vervangen communiceren we conform de afspraken uit het Bomenkader."

Geen protest
Samen met de PVV en PvdD heeft de SP voor het zomerreces een aantal moties en amendementen ingediend, maar die zijn door de raad weggestemd. "De raad wil wel dat de bomenkap beter uitgelegd wordt", licht Draisma toe. "Maar ze zijn niet tegen de kap."

De SP gaat geen protest tegen de kap starten, laat de fractieassistent weten. Volgens hem is het vooral aan de bewoners in Almere Haven om actie te ondernemen. "Dat wil de SP zeker steunen", zegt Draisma. "Maar er zijn nu nog geen plannen voor."

Een protest van bewoners kan wel zin hebben. Volgens de fractieassistent hebben inwoners van de wijk Overgooi een second opinion aangevraagd bij de Universiteit van Wagingen toen de gemeente het Stamerbos wilde kappen vanwege de essentaksterfte. Draisma: "Daardoor zijn er 158 essen gered."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel