In het villadorp gaat het soms net even anders

ALMERE • Di 16 juli 2019 | 7:01 • Dinsdag 16 juli 2019 | 7:01

De villabuurt Overgooi in Almere kent grote kavels en de kapitale huizen liggen grotendeels verscholen achter grote heggen en lange hekken. Toch is er veel verbondenheid in de wijk. Bewoonster Manuela Krull: "Het is hier soms net een dorpje." Wel gaan de dingen in de eerste miljoenenbuurt van Almere er soms net even anders aan toe dan elders.

De eerste kavels in Overgooi gingen 17 jaar geleden voor het eerst in de verkoop. Voor zo'n kavel is wel een dikke portemonnee nodig, want ze zijn groot, met 1500 tot circa 5000 vierkante meter. Inmiddels staan er ongeveer 150 villa's. Driekwart is meer dan een miljoen waard. "Veel mensen die er wonen zijn ondernemer of manager. Er wonen ook piloten en architecten", zegt Krull.

Omroep Flevoland besteedt deze week vijf keer aandacht aan de wijk Overgooi. De wijk ligt ten oosten van Almere Haven en kwam dit voorjaar landelijk in het nieuws. Overgooi hoort namelijk voortaan bij het rijtje miljoenenbuurten van Nederland.

Rust en ruimte, weinig voorzieningen
Manuela Krull is innovatiemanager. Zij verhuisde ruim tien jaar geleden samen met haar echtgenoot en drie kinderen vanuit een andere Almeerse wijk naar Overgooi. Ze waren op zoek naar rust en ruimte en een groene omgeving en dat vonden ze in Overgooi.

Veel voorzieningen zijn er niet. Die beperken zich in de wijk tot twee glasbakken en een brievenbus. Ook is er het park De Overgooische Zoom. Maar er zijn geen winkels, scholen, bushaltes, parkeerplaatsen of speelhofjes voor de jeugd. "Kinderen bellen wel bij elkaar aan, via de intercom dan, om samen te gaan spelen, maar dan spelen ze bij elkaar in huis of in de tuinen." In sommige tuinen kun je als voorbijganger de trampolines of speelhuisjes zien staan.

In de nabije omgeving, buiten de wijk, zijn wel voorzieningen te vinden. Zo wijst de gemeente er op internet op dat het Cirkelbos, Schapenbos en Waterlandsebos in de buurt liggen. En aan de overkant van de Waterlandse weg is stadslandgoed De Kemphaan te vinden, met een landgoedwinkel en op de zaterdagochtenden een overdekte boerenmarkt. Ook liggen een golfbaan met 27 holes en het winkelcentrum van Almere Haven nabij.

Lees ook: Het 'Blaricum van Almere' moest meer werkgelegenheid brengen

Iedereen bouwt zijn eigen droomhuis
Overgooi draait ook om het bouwen van je droomhuis. Geen enkel huis in de buurt is hetzelfde; een gouden piramide, een huis met titanium gevelplaten, een oranje appartementencomplex, een statig herenhuis of een blokkendoos, het is er allemaal te vinden.

De familie Krull zette een Toscaanse villa neer. "Elk raam heeft een andere vorm. Zo werden vroeger in Italië de huizen gebouwd. Als er dan een kind werd geboren, werd er weer wat aangebouwd. In de tuin zie je de Italiaanse sfeer ook terug. Er liggen grote rotsen bij de zwemvijver. We hebben cipressen in de tuin en als er klaprozen opkomen, laat ik die graag staan."

Overgooi is een hechte buurt
Burencontact in de villawijk gaat niet vanzelf, zo weet Krull. "Je ziet elkaar niet als je allebei aan het tuinieren bent bijvoorbeeld. Het contact moet je dus organiseren en dat gebeurt ook." Zo wordt er geregeld een running dinner georganiseerd, waarbij de verschillende gangen van het diner steeds in een andere woning wordt genuttigd. "En binnenkort is er ook weer een golftoernooi."

"De sociale controle is wel groter dan in andere wijken waar ik heb gewoond"

— Manuela Krull, bewoner Overgooi

Verder zijn er twee WhatsApp-groepen: één voor als er bijvoorbeeld een huisdier kwijt is en één om elkaar te waarschuwen bij verdachte situaties. De buurtbewoners houden de buurt scherp in de gaten. Of dat komt uit angst dat er wordt ingebroken, durft Krull niet te zeggen. "De sociale controle is wel groter dan in andere wijken waar ik heb gewoond. Het is bijna een dorpje op zich en in een dorp helpt iedereen elkaar."

Bomenkap van Essenlaan dreigt
Waarin de Overgooiers niet zozeer verschillen van andere Almeerse buurten, is het verzet tegen bomenkap. Zo dreigen de essen in de straat Stamerbos te verdwijnen vanwege de essentaksterfte. De bewoners hebben een petitie tegen de kap getekend.

De dubbele bomenrij recht op de Gooimeerdijk-Oost is typerend voor Overgooi, net als de Lindenlaan in Echobos. "Als je de wijk binnenkomt rijden zie je zo'n prachtige laan", zegt Manuela Krull. "En ook vanuit klimaatoogpunt hoop ik dat de bomen niet hoeven te verdwijnen."

De hele serie is hier te bekijken:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • Hannes

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Een Floriade op zich, wat niet is te evenaren, met de Floriade/woonwijk na 2022.

  reageer
 • Hoekman

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Bouw sociale. Huurwoningen

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Kennelijk heeft de gemeente bedacht om nieuwe, frisse aandacht aan het debacle (in 17 jaar tijd 150 villa's ipv de beoogde 800; plus de tientallen miljoenen afschrijving van de nietbebouwde grond) Overgooi te gaan geven. In een paar dagen tijd wordt het Overgooi hier in de picture gebracht. Omroep Flevoland doet aan promotie voor de gemeente Almere.

  reageer
 • Piet

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Groen links alom vertegenwoordigt daar.

  reageer
 • Floortje

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ah, mensen met het hart op de goede plek dus, aandacht voor de natuur, respect voor de medemens.

 • Flevoland

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Vind het er maar saai.
  Veel grote huizen sommige mooi en sommige oerlelijk.
  Niks geen voorziening geen winkel geen bushalte nieteens een buurthuis.
  Nee ik blijf wel lekker wonen waar ik nu woon.

  reageer
 • Alexandros

    Wo 17 juli Woensdag 17 juli

  Ieder huis daar is zowat een buurthuis an sich. Het aantal voorzieningen mag wel wat omhoog gekrikt worden daar. Er mogen daar wat meer ondernemers aan huis komen wat mij betreft. Ruimte zat en het voorkomt ook dat dit zo'n doods dorp wordt zoals Almere Hout. Voorzieningen en stilte kunnen naast elkaar bestaan. Echt waar!

 • Freek 3

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  ik kom ook nooit in een buurthuis, en zo te lezen in het artikel regelen die bewoners hun buurtcontracten gewoon zelf.

 • laat alle reacties zien
 • Tom

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ik woon er heerlijk. Wil het ook graag zo houden.....Zonder kroeg etc.

  reageer
 • Sportmark

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Nee, voor een drankje gaan wij naar het Gooi.
  Niet naar een kroeg waar plebs komt.
  Blijf vooral op Zonnendael bivakeren.

 • Mios

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Begint op tweedeling te lijken.

 • Nico

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Hoe ziet de buurt er daar qua onderhoud uit eigenlijk?

  reageer
 • Nico

    Wo 17 juli Woensdag 17 juli

  Ja, Floortje, weet ik. Ik zie dagelijks de vervuilende ellende om me heen. Maar Freek doet alsof het zo bijzonder is dat iemand als Jorritsma dat ook doet. Wow! That'l be the day, zeg!

 • Floortje

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Nico, als iedereen het stukje rondom zijn huis netjes zou houden, zouden veel straten er heel wat beter uitzien. Wij doen dat ook, maar heel veel mensen helaas niet.

 • Nico

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  U wilt toch niet beweren dat het zo bijzonder is ze dit zelf doen? Dat is ze geraden, hun eigen afscheiding onderhouden. Doe ik ook gewoon, al jarenlang.

 • Freek 3

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Er wordt daar niet veel stukgemaakt dus prima.
  en Annemarie en haar man onderhouden zelf de buitenkant van hun tuinafscheiding dus idem prima .
  Daar mogen veel andere zeurbewoners die niks doen maar die wel kwaken over dat ze belasting betalen nog een voorbeeld aan nemen.

 • Peekaa

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Sommige droomhuizen lijken gebouwd na een avondje doorzakken.....

  reageer
 • Freek 3

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  ha ha tja doorzakken levert mooie en slechte momenten op. ik zie niet echt een probleem wat doorzakken betreft in deze wijk.

 • Almeerder

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ruimte genoeg nog daar voor woningbouw. Maar dat wil de elite natuurlijk niet. Die zijn alleen in de media links.

  reageer
 • A6 rijder

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Leuk artikel. Ik moest vooral lachen om de domheid van de mensen die een petitie tekenen tegen bomenkap. Die bomen zijn ziek;essentaksterfte! Wil je wachten tot ze massaal omwaaien bij een storm?

  reageer
 • Ed

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Te veel een promotie-praatje, omroep Flevoland! Dit is geen serieuze journalistiek.

  reageer
 • Ed

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  @Floortje,
  de vragen die ik noemde, kunnen toch ook positief beantwoord worden? Maar dan zou het interview wat meer inhoud hebben gehad. En overal zijn wel verbeterpunten; ook interessant om over te lezen.

 • Floortje

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  U leest liever negatieve berichten? Ik ben blij met mensen die positief over hun buurt praten.

 • Mios

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Mee eens.

 • Ed

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Wat ik mis: voelen deze bewoners enige binding met Almere of zijn ze meer op het Gooi georiënteerd? Gaan ze wel eens uit of naar de markt in stad? Hoe gaan ze om met de "Almere bashers" in hun kennissenkring?
  Hoe kijken ze aan tegen de gestapelde appartementen en de kwadrantwoningen op kavels die eigenlijk voor één huis waren bestemd?
  Van dat soort vragen.
  Dat iemand die zijn/haar droomwoning heeft laten bouwen in principe fijn woont (en het is hen van harte gegund ), kunnen we zelf ook wel bedenken. Daar hebben we O.F. niet voor nodig.

 • Freek 3

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  aan sommige reacties te zien, echt geen promopraatje.
  er zijn ook andere wijken besproken. alles heeft zijn voors en tegens en ik lees ook beide kanten.
  prima journalistiek.

 • Wiebe

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ach ja, weer iemand die de pers voor wil schrijven wat ze wel en niet mogen schrijven.

 • JK de Vries

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Een doodsaaie buurt zonder voorzieningen met veelal oerlelijke woningen. Een merkwaardig deel van Almere

  reageer
 • Sjaak

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  5000m^2 noem ik geen landgoed.. dan is er te weinig privé grond over.. landgoed -> 80% publiekelijk toegankelijk...

 • peter van den bemt

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Tja. Over smaak valt te twisten. In dat eerste deel staan prachtige villa's met mooie landgoederen. Het had er alleen nooit mogen komen. Het was mooi, jong boerenlandschap. Dat door blinde ambitie van de gemeente verknald is. En als project in totaliteit (2/3e is niet verwezenlijkt) gefaald heeft.

 • Freek 3

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  qwerty, ook daarin verschillen de smaken. Dat is degene die voor mij het lelijkst is. niet om de vorm maar om de afzichtelijke kleur. dat doe ik zelfs mijn auto niet aan.

 • van Haven

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ik zou inderdaad een supermarkt, bushalte en school in de buurt missen, maar dat geldt niet voor iedereen. Het is over het algemeen wel mooi wonen.

 • Qwerty

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Tja, zoveel mensen zoveel smaken. Ik zie er hele mooie woningen staan. Mijn favoriet is die knal-oranje aan de dijk. Geweldige moderne architectuur!

 • Francis

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  ja he JK, om jaloers op te worden...

 • Danny

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Tja smaken verschillen.....het is niet voor iedereen weggelegd hier te wonen dus een stuk afgunst zal je altijd hebben. Deze mensen kiezen er zelf voor om geen voorzieningen te hebben.

 • Karel

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  ja want als ik in een villawijk ga wonen, wil ik wel een snackbar, kroeg, restaurant, postkantoor en supermarkt om de hoek.. zodat het lekker niet rustig is in de straat

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert