Bouw droomhuizen door crisis in het slop

ALMERE • Wo 17 juli 2019 | 6:39 • Woensdag 17 juli 2019 | 6:39

Architect Bas ten Brinke zag in Overgooi nabij Almere Haven de uitgelezen kans om volop huizen te kunnen ontwerpen. De crisis gooide volgens hem roet in het eten en het werk bleef uit.

Elf jaar geleden kwam Ten Brinke met zijn partner wonen in zijn eigen ontworpen woning Villa Stamerbos. Ook zijn architectenbureau 70F kreeg hier een plek. "Hier komen nog 800 potentiële klanten naartoe, dat dachten we toen. Dan zitten we er midden in."

Het idee was oorspronkelijk dat alle kavels in 2010 zo'n beetje verkocht zouden zijn, maar dat viel in de praktijk enorm tegen. Naast de crisis zijn de ambities volgens de gemeente in het begin wellicht ook wat te optimistisch geweest. Vandaag de dag staan er circa 150 woningen. Drie daarvan zijn ontworpen door Ten Brinke, waaronder zijn eigen huis. "Terwijl we hadden gehoopt op 30 tot 40 woningen."

Inmiddels zit de huizenmarkt weer in de lift. De aantrekkende economie heeft hem bij de verkoop van zijn eigen huis in elk geval geen windeieren gelegd. De verkoop van Villa Stamerbos bracht onlangs meer dan een miljoen op. "Ik wilde graag weer wat meer in de stad en de levendigheid wonen. Wonen in Overgooi is mooi, maar kan wel wat afgelegen aanvoelen."

Opstelling Gooimeerdijk-Oost
Almere Haven ligt bijvoorbeeld op korte afstand van Overgooi, maar is volgens Ten Brinke met de auto niet gemakkelijk te bereiken. De Gooimeerdijk-Oost is namelijk deels afgesloten voor verkeer, waardoor automobilisten bij de manege eraf moeten. Het openstellen van de dijk stuitte in het verleden op flink verzet en de gemeente zag van de openstelling af.

Vraag is dan ook of Almere Haven er nu economisch veel profijt van heeft dat de villawijk in de buurt ligt. Ten Brinke denkt dat dit niet het geval is. "En dat was dacht ik wel mede de bedoeling." Het besluit over de Gooimeerdijk kan volgens hem inmiddels ook wel heroverwogen worden. "De Waterlandseweg is verdubbeld dus van veel sluipverkeer zal geen sprake meer zijn. Het lijkt mij voor zowel Haven als Overgooi goed als beide gebieden beter met elkaar verbonden zijn."

De tekst gaat verder onder de foto

Weer bouwen onder architectuur
Een ander aspect van de wijk dat heroverwogen zou kunnen worden, is het welstandsvrij bouwen. Bij de start van de wijk golden er nog strenge architectuureisen, maar dat is sinds een paar jaar losgelaten.

Ten Brinke is niet alleen architect, hij is ook voorzitter van de welstandscommissie. Hij kan zich voorstellen dat de bewoners van Overgooi verzoeken om hun buurt weer onder de welstandsnota te laten vallen. "De meeste bewoners hebben hun woningen onder welstand gebouwd en hebben daardoor ook aan bepaalde kwaliteitseisen voldaan. Dan gaat het over materiaalgebruik of ontwerpkwaliteit. Een cataloguswoning is niet per definitie goed genoeg. Daar heeft iedereen in geïnvesteerd en dat zou je kunnen volhouden."

De gemeente laat weten dat er nog geen aanvraag is binnengekomen. Ook gaat de gemeente ervan uit dat toekomstige bewoners zelf de kwaliteit bewaken en de ambities hoog in het vaandel houden.

Omroep Flevoland besteedt deze week vijf keer aandacht aan de wijk Overgooi. De wijk ligt ten oosten van Almere Haven en kwam dit voorjaar landelijk in het nieuws. Overgooi hoort namelijk voortaan bij het rijtje miljoenenbuurten van Nederland.

De hele serie is hier te bekijken:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel