Trekproef moet toestand bomen Westerdreef aantonen

ALMERE • Di 25 augustus 2020 | 8:16 • Dinsdag 25 augustus 2020 | 8:16

De Almeerse SP-fractie wil dat wethouder Van Garderen een bomentrekproef laat doen bij de populieren langs de Westerdreef. Die proef moet aantonen dat de bomen nog stevig genoeg zijn en dat het niet nodig is om ze te kappen.

De gemeente Almere stelt dat de populieren instabiel zijn en voor een onveilige situatie zorgen. De bewoners van het gebied zijn het daar niet mee eens en boden vorige week 1200 handtekeningen aan tegen de bomenkap. De wethouder heeft volgens de SP toegezegd dat ze nog met enkele bewoners en de Bomencommissie zal spreken. De SP gaat vanaf vrijdag in Almere Haven een flyer verspreiden en wil tegelijkertijd nog meer handtekeningen ophalen om de bomen te behouden. Bovendien loopt er nog een onderzoek van een bomenexpert van Wageningen University & Research.

Bij een bomentrekproef wordt hoog in de boom een lier bevestigd en wordt gesimuleerd dat er een zware storm is. Daarbij worden zowel de breukveiligheid van de stam als de standvastigheid van de wortelkluit geanalyseerd. Volgens de SP is er tijdens het noodweer, op 14 en 15 augustus, geen enkele boom aan de Westerdreef omgewaaid of afgebroken. "Er lagen zelfs geen takken op de weg", meldt de partij. Overigens is er wel een aantal bewoners dat de bomen graag ziet verdwijnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel