Ruim 1.200 handtekeningen tegen bomenkap Almere Haven

ALMERE • Do 20 augustus 2020 | 23:55 • Donderdag 20 augustus 2020 | 23:55

Twee inwoners van Almere Haven hebben donderdag 1.217 handtekeningen tegen de geplande bomenkap langs de Westerdreef aan de gemeente overhandigd. Dat gebeurde tijdens de Politieke Markt. Daar werden ook de gestelde vragen van de SP behandeld.

Volgens de gemeente Almere zijn de populieren langs de Westerdreef instabiel en zorgt dat voor een onveilige situatie. De bewoners van het gebied merken daar niks van en vinden de bomen langs de dreef 'monumentaal'.

Eerder liet de SP weten een bomenexpert in te huren voor een second opinion-onderzoek. Wethouder Hilde van Garderen (VVD) geeft aan dat ze niks ziet in zo'n onderzoek. Volgens haar is alles volgens de afspraken uit het Bomenkader gegaan.

De wethouder heeft wel gekeken naar de optie van het gefaseerd kappen van de bomen. Volgens haar zou dit zo'n 265.000 euro extra kosten. Ook zullen wijkbewoners dan vaker last gaan hebben van de werkzaamheden. Bovendien blijft de veiligheid dan in het geding. Van Garderen heeft ook uitgezocht wat het zou kosten om andere, grotere bomen terug te planten. Volgens haar gaat het om een bedrag van zo'n 280.000.

Mede-initiatiefnemer van de petitie Christa Fakiera-Menzink is teleurgesteld dat de wethouder niet open staat voor de second opinion. "Ze refereerde aan het Bomenkader, maar dat is niet waarom wij een second-opinion willen. Wij willen gewoon weten: zijn die bomen nou echt zo instabiel en gevaarlijk."

Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) wil met met andere partijen bespreken welke stappen er nog meer gezet kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel