Kap 'onveilige' bomen langs Westerdreef onvermijdelijk

ALMERE • Di 20 april 2021 | 22:57 • Dinsdag 20 april 2021 | 22:57

Van de bomen die langs de Westerdreef in Almere Haven staan is meer dan de helft onveilig. Dat blijkt uit een trekproef die de gemeente Almere heeft uitgevoerd. Sommige populieren staan scheef en anderen staan zelfs op omvallen. Daarom moet de geplande kap van de bomen doorgaan, stelt het stadsbestuur.

Pius Floris Boomverzorging bekeek 40 van de 237 populieren. Drie daarvan zijn erg onveilig. Twintig andere bomen zijn niet veilig genoeg. Volgens het bedrijf zegt de steekproef genoeg om wat te kunnen zeggen over alle bomen langs de Westerdreef.

Uit een enquête onder omwonenden blijkt dat een derde zich geen zorgen maakt over de veiligheid van de bomen. De helft van de respondenten doet dat wel. Slechts een kleine groep maakt zich druk over hoe de Westerdreef eruit ziet als alle bomen gekapt worden.


Tumult vanwege kap
Toen de gemeente aankondigde de bomen te willen kappen, ontstond veel onrust in de buurt. Twee omwonenden begonnen zelfs een petitie om de populieren te redden.

Volgens de gemeente Almere zijn de populieren langs de Westerdreef instabiel en zorgt dat voor een onveilige situatie. Uit de trekproef blijkt nu dat de gemeente voor een groot deel gelijk had. De bewoners van het gebied zeggen dat de bomen gewoon veilig zijn en vinden de bomen langs de dreef 'monumentaal'.

Onder meer de Partij voor de Dieren en de SP waren het eens met de bewoners. Zij verzetten zich tegen de geplande kap. De SP liet zelf een onderzoek uitvoeren om te checken of de bomen veilig zijn. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de populieren wel stabiel, en dus veilig zijn.

Lees hier het hele rapport van de trekproef

Wat is de volgende stap?
Er wordt nu een nieuw onderzoek gedaan. Daarin wordt bekeken of alle bomen in één keer tegen de vlakte gaan, of dat het in delen gebeurt. Het gefaseerd kappen kost een kwart miljoen euro extra. Die kosten moeten volgens het stadsbestuur wel opwegen tegen de levensduurverwachting van de populieren die langer blijven staan. Over een maand wordt een voorstel voor de kap aan de raad voorgelegd. Die beslist wat er gaat gebeuren. Eerder was een meerderheid al voor de kap.

Hoewel een deel van de Havenaren tegen de kap van de bomen is, ziet een ander deel van de bewoners de bomen graag verdwijnen. Zijn hebben al jaren geen zon meer in de tuin. Verder vallen er geregeld grote takken van de bomen, vooral bij wind.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel