Moskee steekt samenleving hart onder de riem met gebedsoproep

EMMELOORD • Vr 3 april 2020 | 13:23 • Vrijdag 3 april 2020 | 13:23

De Assalaam Moskee in Emmeloord liet vrijdag de gebedsoproep versterkt horen om de samenleving een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. De oproep begon om 13.50 uur.

Bij zo'n veertig andere moskeeën in Nederland is de gebedsoproep vrijdag ook versterkt te horen geweest. Het gaat onder meer om gebedshuizen in Noord-Holland en Friesland.

"Wij doen dit puur symbolisch om onze gemeenschap en de samenleving kracht te geven. Het is positief en liefdevol bedoeld. Dit is hetzelfde gebaar als de kerken twee weken geleden maakten door de klokken te luiden", vertelt Farid Boundati van de Assalaam Moskee in Emmeloord.

In Almere is het niet toegestaan om de gebedsoproep versterkt uit te zenden. Dat heeft te maken met de algemene plaatselijke verordening. In Emmeloord is overleg geweest met de moskee in aanloop naar de versterkte gebedsoproep, vertelt Boundati. Het ging daarbij om de vorm en de intentie van de oproep. In Emmeloord is het volgens de moskee wel toegestaan om de gebedsoproep versterkt uit te zenden.

Geen vergunning
Volgens een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder moet voor een versterkte gebedsoproep een vergunning worden aangevraagd. Dat is in dit geval niet gedaan. Daarom was volgens de gemeente geen toestemming om de gebedsoproep versterkt uit te zenden.

Thuis bidden
Normaal gesproken wordt via de oproep aan moslims gevraagd om naar de moskee te komen voor het gebed. Nu wordt opgeroepen om thuis te bidden. Bij de andere moskeeën die deelnamen is de gebedsoproep iets later, of juist eerder te horen geweest. Dat heeft te maken met de stand van de zon op die locatie.

Alle gebedshuizen in Flevoland zijn overigens gesloten voor moskeegangers, blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen. Hetzelfde geldt voor de andere moskeeën in het land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel