Onrust rondom Meerpaaldagen, voorzitter stapt op

DRONTEN • Ma 6 april 2020 | 18:08 • Maandag 6 april 2020 | 18:08

Voorzitter Harold van Puijenbroek van Stichting Pro Dronten en festival de Meerpaaldagen stapt een half jaar na zijn benoeming weer op. Hij kan zich naar eigen zeggen niet vinden in de 'ondoorzichtige financiële structuur' van de organisatie.

Van Puijenbroek ziet geen mogelijkheid om verder samen te werken met de overige bestuursleden. In een brief aan het bestuur over zijn beweegredenen, schrijft de opgestapte voorzitter dat elke stap naar transparantie wordt belemmerd. Bovendien ziet Van Puijenbroek de Meerpaaldagen als een commercieel festival onder de dekmantel van een non-profit feest.

De rol van De Rede
Hij heeft vooral moeite met de rol van de horeca tijdens de Meerpaaldagen. De horeca wordt verzorgd door restaurant De Rede. Dat bedrijf verdient aan de consumpties die bezoekers tijdens het feest gebruiken. Volgens Van Puijenbroek is afgesproken dat een deel van de opbrengst gebruikt wordt voor het evenement. Maar dat zou onvoldoende gebeuren. Bovendien wil De Rede geen inzicht geven in de omzet die tijdens de Meerpaaldagen wordt gedraaid, zo vertelt de oud-voorzitter. Die werkwijze past niet bij een organisatie zonder winstoogmerk die vanuit maatschappelijk belang een feest op touw zet.

De Rede herkent zich niet in kritiek
Eigenaar Carl Jansen van De Rede herkent zich niet in het verhaal. Het bedrijf betaalt ieder jaar een bijdrage om de horeca tijdens het evenement te verzorgen, zo vertelt de ondernemer. Ook ontkent hij dat het bedrijf geen inzicht wil geven in gemaakte omzet.

Bestuur distantieert zich van uitlatingen
Het bestuur van de Stichting Pro Dronten geeft in een schriftelijke reactie aan zich te distantiëren van de verklaringen van oud-voorzitter Harold van Puijenbroek. "Wij betreuren de gang van zaken, echter kunnen wij, als bestuur van Stichting Pro Dronten, melden dat zijn handelingswijze te veel verschilde van de rest van het bestuur. Wij hebben transparantie uiteraard hoog in het vaandel staan en zullen onze begroting en het jaarverslag over 2019 op de website plaatsen zodra deze beschikbaar zijn. De komende periode zullen we ons gaan beraden op de organisatie van de komende Meerpaaldagen."

Ook problemen met sponsors
De problemen in het bestuur en met partner De Rede staan overigens niet op zichzelf. Er zijn ook problemen met sponsors van het evenement, zo zegt oud-voorzitter Van Puijenbroek. Volgens hem overwegen verschillende van hen om hun steun in te trekken. Ook bij hen zou er onvrede zijn over de gang van zaken rondom de horeca en de financiën.

Bangma Verpakking
Omroep Flevoland sprak met hoofdsponsor Bangma Verpakking. Dat bedrijf denkt er inderdaad sterk aan om te stoppen met sponsoring, maar niet uit onvrede over de horeca. Directeur Jan Bangma ergert zich aan de kleine bijdrage van de gemeente Dronten. "De 5000 euro subsidie van de gemeente steekt erg schril af bij de vijftien- tot twintigduizend euro die wij als hoofdsponsor jaarlijks in het evenement steken", aldus Jan Bangma. Als die situatie niet verandert, zal Bangma opstappen.

De gemeente Dronten laat desgevraagd weten dat er tot op heden geen officieel verzoek is binnengekomen voor meer subsidie voor de Meerpaaldagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel