Floriade 2022 mogelijk uitgesteld

ALMERE • Di 7 april 2020 | 15:16 • Dinsdag 7 april 2020 | 15:16

De gemeente Almere overweegt een verzoek te doen om de Floriade van 2022 uit te stellen. Dat is geen beslissing die zelfstandig genomen kan worden, maar is afhankelijk van andere partijen. Het evenement is namelijk aangewezen als officiële wereldtuinbouwtentoonstelling.

De instantie die deze classificatie afgeeft, het Bureau International des Expositions (BIE), gaat ook over de reguliere wereldexpo's. De Expo 2020 in Dubai heeft afgelopen weekend bij het BIE voor één jaar uitstel gepleit. Dit vanwege de coronacrisis.

Dicht op elkaar
Als het voorstel van Dubai wordt goedgekeurd eindigt deze wereldexpo op 31 maart 2022. Dat is vlak voor de geplande opening van de Almeerse Floriade op 28 april 2022. Ook de tuinbouwexpo die in Qatar wordt gehouden loopt door tot maart 2022. Het besluit over het verschuiven van de Expo in Dubai neemt de BIE over twee weken.

Dat kan vervolgens voor de gemeente Almere reden zijn om te pleiten voor een latere startdatum van de Floriade. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet zeker, zo geeft een woordvoerder aan. Maar de mogelijkheden en gevolgen van zo'n verzoek worden de komende weken in elk geval bekeken.

Ruimte creëren
Door het evenement in Almere te verschuiven ontstaat er meer ruimte tussen de verschillende expo's. Hoewel ze niet direct met elkaar concurreren kan het gunstig zijn om ze enigszins te spreiden.

Bovendien zou het de Floriade meer tijd geven voor alle voorbereidende werkzaamheden. Op dit moment is er al sprake van grote tijdsdruk om alles in Almere op tijd af te krijgen. Vandaag werd eveneens bekend dat de directeur van de Floriade BV tijdelijk wordt vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel